Brittiska bebisar gråter mest - danska minst
Spädbarn i Storbritannien, Kanada, Italien och Nederländerna gråter mest, visar en ny forskning som har jämfört förekomsten av kolik i olika länder. Forskarna har också skapat ett index för hur många timmar en genomsnittbebis gråter per dygn.
Bebisar ser ut att gråta olika mycket i olika länder, visar en ny forskning vid Warwick university i Storbritannien som är den första internationella jämförelsen av kolik.
Mest gråter spädbarnen i Storbritannien, Kanada, Nederländerna och Italien. I Danmark, Tyskland och Japan gråter spädbarnen minst.
En del bebisar grät bara 30 minuter per dygn medan andra grät 5 timmar per dygn.
Forskarna vid Warwick university har också för första gången skapat ett index för hur många timmar en bebis gråter per dygn under sina första tolv veckor.
- En två veckor gammal bebis gråter i snitt 2 h/dygn
- En sex veckor gammal bebis gråter i snitt 2 h 15 min/dygn
- En tolv veckor gammal bebis gråter i snitt 1 h 10 min/dygn
Gråtindex ska hjälpa föräldrar
Forskarna hoppas att det nya gråtindexet ska hjälpa vårdpersonal att lugna oroliga föräldrar vars bebisar gråter normalt, altenativt stöda de föräldrar vars bebisar gråter ovanligt mycket.
- Bebisar är mycket olika vad gäller hur mycket de gråter under de första veckorna i sitt liv - det finns stora men naturliga variationer. Vi kan lära oss mer genom att studera kulturer där bebisarna gråter mindre, säger professor Dieter Wolke vid avdelningen frö psykologi vid universitetet i Warwick.
Wolke hoppas kunna utreda om de internationella skillnaderna kan bero på föräldraskap, eller andra faktorer som relaterar till graviditeten eller till genetik. Skillnader i föräldraskap kan handla om familjernas sociala jämlikhet i olika länder, omvårdnad samt matvanor.
Vart fjärde barn har kolik i Storbritannien
Ett spädbarn sägs ha kolik om det gråter mer än tre timmar per dag i mer än tre dagar i veckan. Det gäller 28 procent av de nyfödda (1-2 veckor gamla) i Storbritannien och 34,1 procent av de nyfödda (3-4 veckor gamla) i Kanada.
I Danmark har bara 5,5 procent av bebisarna kolik och i Tyskland 6,7 procent.
Enligt tidningen Guardian visar en tidigare studie att föräldrar i Köpenhamn och föräldrar i London har olika metoder för att ta hand om sina barn. Föräldrar i Köpenhamn har mer kontakt med spädbarnen än föräldrar i London, både då spädbarnen gråter och då de inte gör det.
Källor: Warwick university, Guardian