Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Livlig debatt att vänta om vården i riksdagen

Från 2017
Arbetet med vård- och landskapsreformen presenteras i alla landskap.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Regeringen besvarar på tisdagen oppositionens interpellation om social- och hälsovårdsreformen. Debatten i riksdagen väntas bli livlig. Reformen är inne i ett avgörande skede och kommunalvalet gör att politikerna måste visa sig på styva linan.

Oppositionen har en lång lista frågor som den vill ha svar på av regeringen. De fem oppositionspartierna vill veta hur regeringen tänker göra för att faktiskt minska skillnaderna i hälsa och välfärd människor och områden emellan.

De vill också veta om regeringen är beredd att genomföra reformen stegvis och hur skyldigheten att bolagisera tjänsteproduktionen motiveras.

Många svenskspråkiga väntar med intresse på huruvida regeringen tänker säga något om språkminoritetens rätt till vård.

Hur blir det med rådgivningsverksamheten i framtiden?

En konkret fråga som tas upp är rådgivningsbyråernas framtid. Ska bolagiseringen och valfriheten också gälla rådgivningsverksamheten, och i vilken utsträckning i så fall?

tuula haatainen
Bildtext Tuula Haatainen (SDP) är interpellationens första undertecknare.
Bild: yle/Kjell Lindroos

- Finlands social- och hälsovårdssystem grundar sig på det här arbetet, som är det bästa sättet att förhindra sjukdomar och hjälpa människor att ha ett bättre liv, säger Socialdemokraternas Tuula Haatainen.

Regeringen vill ge svar på frågorna

Regeringen hoppas ha svar på oppositionens frågor och till exempel kunna staka ut en klar tidtabell för när valfriheten ska träda i kraft.

Över 600 utlåtanden lämnades in om utkastet till valfrihetslag. Ställvis är kritiken mot regeringens planer mördande, och nyckelpersonerna har febrilt arbetat med att försöka rätta till de punkterna i förslaget som anses vara mest problematiska.

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula besökte Kronoby.
Bildtext Oppositionen vill ha klara besked av bland annat familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) om reformens tidtabell.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Det brådskar. Om inte lagen om valfrihet hinner behandlas i riksdagen före sommaren äventyras hela reformen, eftersom det då blir strul med de planerade tidtabellerna.

Förutom att regeringen försöker besvara oppositionens frågor måste den också visa upp enad front, vilket inte nödvändigtvis blir lätt.

Kommunalvalet påverkar också debatten

Som om inte detta skulle räcka för att åstadkomma en livlig debatt är det mindre än en vecka till kommunalvalet.

Yles sista partimätning före valet visade att de tre stora, Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Centern kämpar jämnt om tätpositionen då slutspurten inför valet börjar.

Räkna med alerta riksdagsledamöter som också tar till populism för att få synlighet.

Diskussion om artikeln