Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sixten Boström leder ett SJK med stående order på medalj

Från 2017
Uppdaterad 04.04.2017 15:20.
Tränaren Sixten Boström på SJK:s stadion.
Bildtext Tränaren Sixten Boström är tillbaka från USA ock skall lotsa SJK i ligan 2017.
Bild: Yle

Silver 2014, guld 2015 och brons 2016. Dessutom vann Seinäjokilaget finska cupen i fjol och ligacupen år 2014. För en klubb som steg till fotbollsligan så sent som 2014 och grundades 2007 är framgångstakten direkt hisnande. Nya chefstränaren Sixten Boström får med andra ord ta över en framgångsmaskin.

Boströms föregångare som tränare för SJK, Simo Valakari, ledde laget från augusti 2012 till januari 2017. Det var alltså under Valakaris tid som SJK steg till ligan och nådde alla sina framgångar.

Att Valakari med en sådan närmast unik meritlista plötsligt fick sparken i början av året föll därför ner som en verklig nyhetsbomb i fotbolls-Finland.

Orsakerna har inte vädrats totalt öppet, men av allt att döma så hade Valakari och SJK:s starka man, klubbordföranden & ägaren Raimo Sarajärvi, ordentligt olika åsikter om hur laget skulle byggas.

”Vi har snackat och mellan oss är allt ok”

Enligt Boström finns det absolut inget otalt mellan Valakari och honom – tvärtom de har stor respekt för varandra och har kontakt. Dessutom finns två av Valakaris söner i SJK:s spelartrupp, så den forne chefstränaren är nu också en fotbollspappa ur Boströms perspektiv.

Och så har ju ”Siku” varit med förr. Han vet både hur det känns att vinna FM-guld som tränare för en ”framgångsmaskin” och hur det kan gå så att man får en stövelspark i bakpartiet snabbt och utan många förvarningar.

Sparken som regerande mästarcoach

Boström lotsade HJK till ligaguld 2013 med ett saldo på 22 segrar, 7 oavgjorda, 4 förluster och + 53 i målskillnad. Ändå visades han dörren redan i april 2014, fast ligasäsongen knappt ens kommit igång.

Då sades det att de svaga tagen i Champions League-kvalet föregående sommar redan hade slagit spikarna halvvägs in i locket på Boströms kista. Då HJK:s spel sedan haltade under början av ligasäsongen 2014 sade klubbledningen upp coachens kontrakt utan långa processer.

Två år i Ohio gav perspektiv och harmoni

När Sixten Boström nu skall leda HJK:s kanske främsta utmanare, SJK, så gör han det en stor erfarenhet rikare. Från februari 2015 till februari 2017 fungerade ”Siku” som assisterande tränare till Gregg Breihaiter i Columbus Crew i den amerikanska proffsligan MLS, eller Major League Soccer som hela namnet lyder.

Första säsongen var så nära en fullträff den kan bli. Columbus gick hela vägen till MLS-final där Portland Timber till slut blev för starkt – Crew förlorade finalen med 1-2.

Boström värderar säsongerna i USA högt. Han poängterar att MLS håller bättre nivå än någon av de nordiska serierna och att det kryllar av i jämförelse skickligare spelare i den amerikanska proffsfotbollen. Fyra år som Örebro-coach ger extra tyngd till de synpunkterna

Perspektiv på hur man bygger framgång, mera professionalism, en lugnare attityd och en förbättrad förmåga att koncentrera sig på det väsentliga är vad Sixten Boström fick med sig i flyttlasset från Ohio.

Sixten Boström och SJK i Sportmagasinet, tisdag 4.4. kl. 21, Yle Fem och på Arenan.

Diskussion om artikeln