Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

En miljon liter getmjölk från Strömfors till Södra Österbotten

Från 2017
Uppdaterad 06.04.2017 15:07.
Mjölkning på Ånäs gård i Strömfors
Bildtext Getterna mjölkas två gånger i dagen.
Bild: Yle/Carmela Walder

Efterfrågan på getmjölk är så stor vid mejeriet i Jalasjärvi att fem bönder slog sig ihop för att grunda Finlands största getfarm i östra Nyland.

Målet är att ha 1500 getter och producera en miljon liter getmjölk i året.

Bakom beslutet ligger den stora efterfrågan på getmjölk.

- Vi visste ingenting om getter då vi beslöt oss för att börja med det här, säger Nils Grotenfelt.

Ägarna har tagit reda på fakta om getter genom att besöka olika getfarmer i Europa och i Finland samt genom att läsa artiklar på nätet.

På Ånäs gård i Kungsböle i Strömfors finns idag unga getter ute i en inhägnad och getter i två våningar inne i den forna ladugården.

Getter på Ånäs gård i Kungsböle i Strömfors
Bildtext Utomhus står unga getter som ska bli betäckta
Bild: Yle/Carmela Walder
Glad get på getfarmen i Strömfors
Bildtext Den här geten ser glad ut.
Bild: Yle/Carmela Walder

Getter och biffkor går bra ihop

De första getterna kom till gården i augusti i fjol. Flera hundra mjölkande getter anlände i februari.

Dessutom finns ungefär tvåhundra biffkor av rasen Highland Cattle som betar ute året runt.

- Getterna och korna kompletterar varandra bra. Korna äter nästan vad som helst, medan getterna är kräsnare.

Den forna ladugården har byggts om till ett getstall med enkla medel. I mitten finns ett fodertråg och på golvet halm som byts ut två gånger i året.

Getter på Ånäs gård
Bildtext Getter behöver högklassigt foder.
Bild: Yle/Carmela Walder

Getter i två våningar

Den tidigare ägaren födde upp fåglar för jakt i ladugården. Inomhus fanns fågelägg under värmeljus, ute fanns massvis med burar.

I dag finns det getter också på den forna höskullen. Under takåsen betar tiotals, om inte hundratals getter.

Getter på Ånäs gård
Bildtext Getterna trivs på den ljusa vinden.
Bild: Yle/Carmela Walder

Höskullen har fått ett nytt golv som har täckts med halm. Getterna ser nöjda ut då solen silar in genom de stora fönstren. Också Nils Grotenfelt är nöjd.

- Jag trivs bättre här uppe än där nere, säger han.

Getterna kommer ner från andra våningen med trappor. Upp och ner går de två gånger per dag då det är dags för mjölkning.

- De kan till och med klättra i träd, så trapporna är absolut inget problem.

Getter på Ånäs gård
Bildtext Getterna samlas för att ta sig ner för trapporna till mjölkningen.
Bild: Yle/Carmela Walder

Mjölkning två gånger per dag

Mjölkmaskinen är ultramodern och nybyggd. Tiotals getter kan mjölkas per gång.

- De kommer gärna till mjölkning för där får de en liten godbit att äta i form av pellets.

Då getterna kallas till mjölkning så blir det rusning i trappan, men det går snyggt och prydligt till. Ingen knuffas eller buffas.

Getterna mjölkas två gånger per dag, första gången klockan sex på morgonen och andra gången fyra på eftermiddagen. Varje mjölkning tar ungefär två timmar i anspråk.

Getter på mjölkning på Ånäs gård
Bildtext Varje get har sitt bås i mjölkmaskinen.
Bild: Yle/Carmela Walder
Getter på mjölkning på Ånäs gård
Bild: Yle/Carmela Walder

Getmjölken transporteras hundratals kilometer

Bakom mjölkmaskinen finns två tankar där mjölken förvaras tills mjölkbilen kommer. Sedan körs mjölken nästan 400 kilometer till mejeriet.

Mjölkbilen kör inte bara mellan Strömfors och Jalasjärvi, utan plockar också upp andra gårdars mjölk längs vägen.

- Annars skulle det inte vara lönsamt.

Tankbilen är fördelad så att den kan ta både ekologisk komjölk och getmjölk på samma runda. De olika sorterna lagras i varsitt fack.

Nils Grotenfelt i getstallet på Ånäs gård
Bildtext Nils Grotenfelt visste ingenting om getter innan det blev aktuellt med getmjölksproduktion på Ånäs gård.
Bild: Yle/Carmela Walder

Samägt gör det möjligt att bygga stort

Bara en av de fem delägarna bor i trakten. Orsaken till att getfarmen grundades just på Ånäs gård var dels för att gården var till salu och dels för att odlingsjorden är god.

- Vi såg också expansionsmöjligheter här. Det finns grannar som är villiga att arrendera och sälja mark.

Ägarna köpte gården i januari 2015. Sedan har det gällt att ansöka om lov för verksamheten, att skaffa djur och anställa personal. Ombyggnaden av ladugården startade i september i fjol.

Mjölkning av getter på Ånäs gård
Bildtext Två anställda är sysselsatta med mjölkningen.
Bild: Yle/Carmela Walder

Gården har i dag fyra anställda. De har jobbat hårt och långa dagar för att starta upp verksamheten.

- Jag är nöjd med att jobba här. Jag jobbade tidigare på ett häststall och det var mycket tyngre, säger en anställd.

Ägarna till Ånäs gård har jobbat tillsammans i tiotals år och har goda erfarenheter av det. Flera ägare ger en större möjlighet till omfattande investeringar och också till att expandera.

- Vi har kommit fram till ett fungerande koncept. Vi är till exempel aldrig skyldiga varandra pengar, säger Grotenfelt.

Killingarna föds upp till kött

I en större inhängnad finns getter och deras killingar. Det finns kanske ett hundratal killingar som springer runt.

Killingarna hålls inte bakom gallren, utan klämmer sig ut och hoppar i fodertråget.

Killingarna har varit ett dilemma för getfarmningen i hela Norden. De har ofta slaktats som problemavfall i ung ålder.

Getter och killingar på Kungsböle gård
Bildtext I en inhängnad samsas killingar och deras mammor.
Bild: Yle/Carmela Walder
Killingar på getfarmen Ånäs gård
Bildtext Killingarna klämmer sig igenom staketen.
Bild: Yle/Carmela Walder

Nu har Ånäs gård lyckats lösa det här dilemmat. Ett slakteri i Orimattila har gått med på att slakta dem och det finns också intresserade uppfödare.

- Getkött är populärt bland många invandrargrupper.

Grotenfelt berättar att många orientaliska affärer i dag importerar djupfryst getkött.

Ekologiskt medvetna konsumenter har hittills låtit bli att köpa produkter gjorda av getmjölk på grund av problemet med killingarna, men Grotenfelt tror att frågan nu är löst.

Killingar på getfarmen Ånäs gård
Bild: Yle/Carmela Walder

Stor efterfrågan i Mellaneuropa

Getmjölken från Ånäs gård transporteras till Juustoportti i Jalasjärvi där det tillverkas getost av den.

Efterfrågan på finsk getost är enligt bolagets vd Timo Keski-Kasari så stor i Europa att mejeriet enkelt kunde tredubbla sin produktion.

Getter på mjölkning på Ånäs gård
Bildtext Det finns stort behov av finsk getmjölk.
Bild: Yle/Carmela Walder

Keski-Kasari ser en framtid i produktionen av getost och tippar att flera mjölkbönder i framtiden sadlar om från komjölk till getmjölk.

- Jag visste ingenting om getter ännu för ett år sedan, men de är otroligt sociala djur, säger Nils Grotenfelt vid Ånäs gård.

Nils skrattar till och pekar på sin följeslagare i getstallet, en gråfärgad, nyfiken dam som vägrar lämna honom i fred.

Nils Grotenfelt klappar om en get
Bildtext Nils Grotenfelts trogna följeslagare.
Bild: Yle/Carmela Walder

Om du vill lyssna på ett inslag från getfarmen i Strömfors så kan du göra det i podcasten Östnyland på 20 minuter nedan.

Östnyland på 20 minuter: 800 getter och jobbskugga

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln