Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kulturfondens inbjudningar förvånade bidragssökande - alla sökande borde ha fått skriftlig inbjudan

Från 2017
Konferencier Riko Eklundh på Svenska kulturfondens utdelningsfest i Åbo 2016.
Bildtext Bilden är från Svenska kulturfondens utdelningsfest i Åbo 2016.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

Alla de tusentals människor som har sökt bidrag av Kulturfonden skulle få en skriftlig inbjudan till utdelningsfesten, vilket ledde till förvånade frågor. Betyder en inbjudan att man får bidrag, och varför blev vissa utan inbjudan?

Den fjärde april är det dags igen. Namnen på de som får bidrag av Kulturfonden den här våren offentliggörs.

Förutom att namnen finns på webben brukar det ordnas särskilda utdelningsfester på olika håll i landet. Festerna ordnas den 4, 5 och 6 april i Borgå, Åbo och Jakobstad.

Det är i samband med de här festerna som vissa oklarheter har rått.

Alla som vill delta är välkomna på fest, oavsett som man fått bidrag, blivit utan bidrag eller inte ens ansökt om ett.

Man behöver inte ens ha fått en inbjudan.

Anmälningen till festen har varit öppen för alla, och så har fallet varit även tidigare år.

Skillnaden i år jämfört med tidigare år är att förr fick man ingen skild inbjudan till festen om man inte fick bidrag. Man var helt enkelt tvungen att själv hålla koll på när och var festen ordnas om man vill gå.

I år har alla som har sökt bidrag fått en inbjudan per e-post, detta gäller alltså även dem som inte får bidrag.

Kulturfondens ändrade praxis har gjort en del bidragssökare lite förvånade.

- Inbjudningen gjorde mig naturligtvis väldigt hoppfull om att jag skulle få ett bidrag, även om jag insåg att besluten inte hade kommit ännu. Men i en diskussion på Facebook funderade man fram och tillbaka på vad det här betyder, och vill man gå på festen om man är besviken för att man inte har fått något bidrag, säger författaren Malin Klingenberg.

Praktiska arrangemang

Kulturfondens informatör Martina Landén-Westerholm berättar att man gör så här av praktiska skäl.

Det handlar om att besluten om vilka understöd som beviljas fattas endast en vecka innan festerna ordnas. Därför har inbjudningarna i år skickats ut före några beslut om understöd har fattats.

Det här förklarar varför Kulturfonden inte kan göra som tidigare år, det vill säga att endast de som får bidrag får den skriftliga inbjudningen per e-post.

Det har inte heller varit något alternativ att flytta festerna till en senare tidpunkt.

- De regionala utdelningsfesterna har varit inbokade redan tidigare och vi har inte kunnat rucka på tidtabellerna, säger Landén-Westerholm.

Kulturfondens utdelningsfester är inte några slutna tillställningar där endast understödsmottagare får närvara. Tvärtom hoppas fonden att många personer ska anmäla sig till tillställningarna.

Grus i e-posten

Ett annat problem med inbjudningarna är att det finns bidragssökare som säger att de inte har fått någon inbjudan.

De skriftliga inbjudningarna ska alltså ha gått ut per e-post till alla som har skickat in en ansökan om bidrag.

- Jag fick inte först någon inbjudan till festen, men sedan fick jag ändå en påminnelse om inbjudningen. Det verkar vara flera som har fått bara den första inbjudningen eller påminnelsen, men inte båda, säger Malin Klingenberg.

Inbjudningarna skickas huvudsakligen via e-post eftersom det skulle bli mycket arbetsdrygt att skicka pappersinbjudningar.

Precis som den traditionella postgången kan sätta käppar i hjulen kan också den moderna tekniken visa sig vara motvillig vid massutskick.

- Det kan ju hända att en del inbjudningar till exempel fastnat i skräppostfiltret hos mottagaren, säger Martina Landén-Westerholm.

Landén-Westerholm känner inte till några andra detaljer som skulle ha kunnat leda till att e-postmeddelandena inte har dykt upp hos mottagarna.

Diskussion om artikeln