Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helsingfors IFK ställs igen mot Tappara – IFK-back: "Tredje gången gillt"

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Antti Törmänen, Helsingfors IFK:s chefstränare
Bildtext Antti Törmänens IFK tar sig an Tappara i ishockeyligans semifinal.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Helsingfors IFK har tagit revansch på sin svajiga grundserie genom att slå ut Kärpät och TPS i playoffs. I semifinal ställs IFK mot Tappara, som besegrade Helsingforsklubben i ligaslutspelet de två senaste åren.

Helsingfors IFK och Tappara möttes i fjol i finalserien. Då vann Tammerforsklubben med 4-2 i matcher. Liksom i kvartsfinalserien våren 2015.

– Det är tredje gången gillt nu. Det har varit tuffa matcher mot dem varje gång. Vi har inte haft det lätt mot dem i år. Tappara är ett väldigt bra test för oss. Vi vill bevisa att vi börjat spela bättre, säger Daniel Grillfors som var med om de båda slutspelsförlusterna mot Tappara.

Daniel Grillfors, Helsingfors IFK
Bildtext Daniel Grillfors har varit skadedrabbad under slutspelet. Svensken har spelat endast fyra av IFK:s nio slutspelsmatcher.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

”Individuellt är de bättre än TPS”

Tappara vann grundserien i år men hade överraskande stora bekymmer att få lokalkonkurrenten Ilves på fall i kvartsfinal. Tappara vann med 4-3 i matcher.

IFK tog sig till semifinal genom att besegra TPS med 4-2 i matcher. Lagets formkurva pekar uppåt men chefstränaren Antti Törmänen vill inte dra långt gående slutsatser på basis av segern över grundserietvåan.

– Tappara är ett helt annat lag och har en helt annan spelstil. De har massor med erfarenhet och spelar med fyra kedjor hela tiden. Individuellt är de bättre än TPS.

– Tappara har den bästa målskytten (Veli-Matti Savinainen red. anm.) och bästa poängplockaren (Henrik Haapala red. anm.) i hela ligan. På så sätt blir det mycket tuffare. Det är så det ska vara. Fyra lag återstår och motståndet ska bli tuffare hela tiden, säger Törmänen till Yle Sporten.

Vändpunkten kom i februari

Helsingfors IFK:s bekymmer under grundserien är väldokumenterade. Man slutade nia, vilket var avsevärt sämre än förhandstipsen gjorde gällande inför säsongen.

Enligt Törmänen kom vändpunkten i medlet av februari då IFK värvade tre spelare från KooKoo. Jarkko Malinen, Kai Kantola och Ryan O’Connor är inga utpräglade matchvinnare men trion var ett välkommet tillskott då många i IFK:s trupp var skadade.

– Det blev en annorlunda stämning i omklädningsrummet. Plötsligt kom vi gång igen och fick självförtroende. Första kedjan började producera mer och mer. Det gick steg för steg. Vi insåg att vi att vi har ett bra lag och att vi har chansen att göra något stort under våren, analyserar Törmänen.

”Det ser överraskande bra ut”

Det går inte att ta miste på att IFK-lotsen är lättad över sjukstugan har tömts. Nu råder det en kamp om platserna i den spelande truppen.

– Det ser överraskande bra ut. Man kan vara glad över att vi har mer än tolv tillgängliga anfallsspelare. Nu är det inte längre så att de kuranta spelarna är garanterade speltid då de dyker upp. Det är bra, konstaterar Törmänen.

Enligt Daniel Grillfors har IFK höjt sig som kollektiv under slutspelet då man trotsat oddsen genom att nå semifinal.

– Då slutspelet började så började en helt ny serie. Vi hjälper varandra mycket mer på isen och gör enklare grejer på isen. Det är det som är grunden, säger svensken.

Semifinalserien mellan Tappara och Helsingfors IFK inleds i morgon i Tammerfors. Fyra segrar krävs för avancemang till final.