Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Demonstranter visade sitt stöd för afganer som deporterades

Från 2017
Uppdaterad 04.04.2017 11:45.
Demonstration för afghanska flyktingar - Spela upp på Arenan

Ett par hundra människor samlades under måndag kväll till demonstration på flygplatsen. Tidigare under kvällen samlades omkring 50 personer utanför polishuset i Böle. De demonstererade mot deporteringen av afghanska flyktingar.

En lång rad demonstranter ställde sig på måndagskvällen på rad i T2-hallen med skyltar om att deporteringen måste stoppas.

Demonstration på flygplatsen för flyktingar - Spela upp på Arenan
Demonstranter vid flygplast.
Bild: Yle/Mikael Kokkola
Planet som är ämnat att föra asylsökandena till Afghanistan
Bild: Dan Granqvist, Yle
Demonstranter vid flygplast.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Enligt Yles reporter Mikael Kokkola hade polisen meddelat demonstranterna att de inte fick demonstrera inne på flygplatsen, men demonstranterna stod lugnt kvar.

Demonstrationen gick överlag lugnt till.

- Polisen behövde inte använda sig av krafttag. Demonstranterna skingrades när flyget hade lyft, säger kommissarie Arto Laitinen vid Helsingforspolisen.

Flera av demonstranterna på plats var präster.

Enligt Nina Lindfors, också aktiv inom frivilligarbetet med flyktingar, befann sig demonstranterna med bland annat pastor Marjaana Toiviainen affärsflygsterminalen för att visa sin åsikt.

Demonstrationen har ordnats av en grupp frivilliga inom ramen för projektet We see you. Människorättsorganisationer har kritiserat utvisningarna till Afghanistan på grund av det dåliga säkerhetsläget i landet.

Deporteringen gäller enligt de frivilliga fem afghaner som har förts bort från förläggningen i Krämertsskog, samt en hel familj med barn, också från Afghanistan. Enligt polisens uppgifter på onsdag fanns inga barn bland de avvisade.

Demonstranter vid flygplast.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Fördes först från flyktingförläggningen i Krämertsskog till polishuset i Böle

De afghanska flyktingarna fördes till polishuset från flyktingförläggningen i Krämertsskog. Enligt uppgifter i Helsingin Sanomat är det meningen att de ska flygas ut ur Finland på måndag kväll. Nyheten om deportationen nådde först de frivilliga i Finland via den internationella nyhetstjänsten Al-Jazeera.

Demonstranter utanför polishuset i Böle, som protesterar mot att asylsökande utvisas från Finland.
Bildtext Demonstranter håller upp skyltar om att Afghanistan inte är tryggt.
Bild: Yle, Marianne Sundholm

När Yle Huvudstadsregionen besöker polishuset i Böle växer antalet demonstranter snart från omkring 30 till över 50. Det är främst finländare på plats men också asylsökande. De står vid polishusets olika garagedörrar och försöker stoppa bilarna som kör ut från dem.

- Stop deportations, no borders, no nations, ropar de och håller upp skyltar med ord om att Afghanistan inte är tryggt, och att inga barn ska sändas till döden.

Demonstranter utanför polishuset i Böle, som protesterar mot att asylsökande utvisas från Finland.
Bildtext Prästen Marjaana Toiviainen försöker övertyga polisen om att hon måste få kontakt med asylsökandena inne i polishuset.
Bild: Yle, Marianne Sundholm

Pastor Marjaana Toiviainen har varit aktiv i arbetet med de asylsökande länge och är också nu bland dem som sammankallat till demonstrationen. Hon säger att hon är på demonstrationen i tjänstedräkt och agerar enligt kyrkolagen.

Hon är upprörd över att hon inte har fått kontakt med människorna inne i polishuset. Bland afghanerna uppges det finnas sådana som i går lämnade in en ny ansökan om uppehållstillstånd i Finland. Sådana personer som har en ansökningsprocess på gång får inte deporteras.

- En familj som polisen hämtade har lämnat in en ny asylansökan i går, säger Toiviainen. Jag har inte fått tala med dem fast jag har fullmakt för dem och är deras talesperson.

Demonstranter utanför polishuset i Böle, som protesterar mot att asylsökande utvisas från Finland.
Bildtext Saga Nyrén har frivilligarbetat med asylsökande i ett och ett halvt år nu.
Bild: Yle, Marianne Sundholm

Saga Nyrén står med bland demonstranterna och har arbetat frivilligt med de asylsökande sedan september 2015 när de första stora grupperna av asylsökande från Irak och Afghanistan började anlända till Finland.

Varför känns det viktigt att stå här?

- Just nu vet jag inte om det är någon jag känner på flyget i kväll, men är det inte det nu är det på nästa flyg. Det här är mina vänner. Tidigare kunde man ta någon distans, men nu har jag känt dem så länge, de är människor precis som vi, säger Nyrén.

Det är så absurt, jag förstår inte det här längre. Snart kan vi inte tro på Finland, det är det som är så bekymmersamt!

Sunniva Drake står bland demonstranterna och var också med vid Krämertsskogs förläggning när afghanerna hämtades av polisen.

- Vi har pappren här och familjen har också i sina fickor gårdagens asylansökan. Så jag hoppas att polisen accepterar att de har en asylprocess på gång.

Drake belönades tidigare i år med yttrandefrihetspriset för sitt arbete med att synliggöra asylsökandenas situation. Enligt henne är Afghanistan inte en trygg plats att åka tillbaka till.

- Det är så absurt, jag förstår inte det här längre. Snart kan vi inte tro på Finland, det är det som är bekymmersamt.

Polisen bekräftar inte deporteringen

Poliserna som står vakt utanför polishuset är tysta och kan inte ge ut någon information om deporteringen. Inte heller polisledningen bekräftar deporteringen.

Myndigheterna brukar inte informera om tidpunkten för deporteringar.

Vid midnatt bekräftade polisen ändå att planet hade lyft från Helsingfors-Vanda flygplats.

Artikeln uppdaterad 3.4.2017 klockan 21:50 med läget på flygplatsen och klockan 23.39 med videoklipp från flygplatsen.
Artikeln uppdaterad 4.4.2017: Demonstranter hävdade att en familj med barn fanns bland de avvisade flyktingarna. Enligt polisen är den här uppgiften inte korrekt och den har tagits bort från artikeln.