Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ejderforskning, filmer och musikturné - här är västnyländska projekt som får pengar av Kulturfonden

Från 2017
Uppdaterad 04.04.2017 06:12.
Paul Oxleys Unit bjöd på hitkavalkad och nyproduktion.
Bildtext Paul Oxley's Unit är en av många som får understöd av Kulturfonden.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Svenska Kulturfonden öppnar plånboken och stöder mängder av olika projekt i Västnyland i år. Yle Västnyland gör ett axplock bland bland de som får understöd.

Sex stycken västnyländska konstnärer har i år beviljats arbetsstipendium av Svenska kulturfonden. Konstnären Camilla Moberg i Raseborg får ett tvåårigt arbetsstipendium på 48 000 euro.

Ettåriga arbetsstipendium på 24 000 euro får konstnärerna Kaisa Eriksson i Ingå, Malin Ahlsved i Hangö, Sandra Kantanen i Hangö, Hanna Lutz i Raseborg och Deepa Panchamia i Raseborg.

Teaterträffen får mest pengar

Det allra största understödet i Västnyland ges till Hangö Teaterträff (60 000 euro). Andra evenemang som får understöd i år är bland andra musikfestivalen Lux Musicae i Sjundeå (6 000 euro), Ingåevenemanget Musik vid havet (6 000 euro), Hanko Pride (2 000 euro) och Nordiska visfesten i Hangö 3 000 euro.

Prideparaden i Hangö 2016 sätter igång vid magasinen i Östra hamnen.
Bildtext Pridefestivalen i Hangö ordnades för första gången i fjol.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Västnyländska ungdomsringen får sammanlagt 20 000 euro för verksamheten och årets sommarteater i Snappertuna.

Föreningen Porkala Parentesen i Sjundeå får 8 000 euro för friluftspjäsen Varggropen. Sjundeåbon Jolin Slotte får 5 000 euro för en roman och en pjäs.

Teater och musik för äldre

Teater Geist i Ingå får 7 000 euro för turnerande teaterverksamhet samt för kultur- och teaterverksamhet inom äldreomsorgen.

Två andra projekt som ska pigga upp stämningen bland annat för äldre är sånggruppen Guldkanten i Ingå och Archipelago Singers i Raseborg. Båda grupperna får 2 500 euro för konsertbesök bland annat på äldreboenden och vårdinrättningar.

Ingå spelmansgille får 2 000 euro för ett finlandssvenskt folkmusikveckoslut i Ingå.

kvinna i ljus långt hår står mot en svart bakgrund
Bildtext Carolina Wendelin ska turnera i Sverige och Finland.
Bild: Kalle Määttä

Karismusikern Carolina Wendelins turné i Finland och Sverige får ett understöd på 4 000 euro.

Bandet Paul Oxley's Unit ska göra en turné och musikprojekt i samarbete med en stråkorkester. Det här projektet understöder Kulturfonden med 5 000 euro.

Föreningen för konst för barn och ungdomar Amabile i Raseborg får 20 000 euro för musikundervisning för barn och ungdomar utvalda på sociala och kulturella grunder.

Biografi om John Gardberg

Flera lokalhistoriska bokprojekt får understöd. Tomy Karlsson i Hangö får 3 000 euro för den tolfte delen av bokserien Hangö i tiden.

Historikern Matias Kaihovirta får 15 600 euro för en fackhistorisk bok om den socialdemokratiska politikern Karl H. Wiik.

Matias Kaihovirta får pris för sin doktorsavhandling om Billnäs bruk, Oroliga för framtiden.
Bildtext Matias Kaihovirta skrev sin avhandling om bruksarbetarnas politiska agerande i Billnäs åren 1900 till 1920. Nu ligger fokus på politikern Karl H. Wiik.
Bild: Peik Henrichson

Arbetsgruppen som jobbar på en biografi om lokalhistorikern och hembygdsforskaren John Gardberg får 8 000 euro.

Andra böcker som får understöd är en antalogi om nyfamiljer av Mikaela Sonck i Raseborg (3 000 euro) och en populärvetenskaplig bok om Raseborgs slott av journalisten Niclas Erlin (2 000 euro).

Patrik Kraufvelin i Hangö får 12 000 euro för sammanställandet av två vetenskapliga artiklar.

Sture Lindholm.
Bildtext Svenska Kulturfonden understöder Sture Lindholm i Ekenäs, som ska skriva sin doktorsavhandling om fånglägret i Dragsvik.
Bild: Yle/Marica Hildén

Historikern Sture Lindholm får 24 000 euro för doktorsavhandling om fånglägret Dragsvik 1918.

Matematiksajt och djurplankton

Sune Helenius i Raseborg får sammanlagt 11 000 euro för att vidareutveckla Naturstigen.fi samt utbildningsfilmen Så gör djur och Fakta om: Havet.

Sebastian Laxell i Raseborg får 8 000 euro för det elektroniska läromedlet Matematik.fi.

Marin Forskning i Raseborg får 5 000 euro för att undersöka hur Östersjöns sjunkande salthalt påverkar djurplankton och deras förökning.

En åda ruvar
Bildtext En del av pengarna går till forskning om ejdrar i den nyländska skärgården.
Bild: YLE/Esko Kitula

Tvärminne Ejderteam får 21 030 euro för projekt om den hotade ejderns häckning och mortalitet i den nyländska skärgården.

Bland utställningarna som får understöd av Svenska kulturfonden finns en jubileumsutställning om silversmeden Bertel Gardberg i Fiskars (15 000 euro) samt en annan utställning i Fiskars av Onoma (andelslaget för hantverkare, formgivare och konstnärer i Fiskars). Den heter Joy of Creation - European Ceramics 2018 och den får 27 000 euro.