Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump tog emot Egyptens president med öppna armar

Från 2017
Uppdaterad 04.04.2017 06:32.
Donald Trump välkomnar Egyptens president Abdul Fatah al-Sisi i Washington.
Bildtext Donald Trump välkomnar Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi i Washington.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Donald Trump prioriterar kampen mot terrorismen och är villig att se genom fingrarna då det gäller mänskliga rättigheter. Så tolkades mötet mellan USA:s och Egyptens presidenter i Vita huset.

När USA:s president Donald Trump och Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi mötte pressen i Vita huset på måndagen formligen öste Trump beröm över sin egyptiska kollega.

- Vi är överens i så många frågor, jag vill bara låta alla veta att vi står bakom president al-Sisi, han har gjort ett fantastiskt jobb i en svår situation, sade Trump.

Herrarna fortsatte att berömma varandra, utväxlade vänliga blickar och skakade till slut också hand inför pressen.

PR-seger för al-Sisi

Presskonferensen i samband med statsbesöket signalerade med all önskvärd tydlighet att Donald Trump är villig att justera USA:s utrikespolitiska inriktning så att den passar hans syften.

Trots att Egypten är en viktig allierad, har relationen mellan USA:s presidenter och Egyptens makthavare tidigare varit spänd. Orsaken är de övergrepp mot mänskliga rättigheter som Egypten gjort sig skyldigt till.

Men nu har Vita huset signalerat att Trump inte tänker tillåta att mänskliga rättigheter åtminstone offentligt blir en källa till konflikt mellan länderna. Redan före besöket kom Vita huset med ett uttalande där al-Sisis kamp mot terrorismen och ansträngningar att stärka Egyptens ekonomi hyllades. Trump ser al-Sisi som en viktig allierad i kampen mot terrornätverket IS, och just nationell säkerhet är en viktig fråga för Trump.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi och USA:s president Donald Trump skakar hand i Vita huset.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

- Och jag vill bara säga till dig, herr president, att du har en stor vän och allierad i USA och i mig, sade Trump på presskonferensen på måndagen.

PR-segern för al-Sisi går inte att mätas i pengar. Al-Sisi, som kritiserats både i Egypten och utomlands, fick sitta vid den amerikanska presidentens sida i Ovala rummet, och lyssna till hans hyllningar.

Oliktänkare trakasseras

Abd al-Fattah al-Sisi är en tidigare general som deltog i militärkuppen 2013 då den demokratiskt valda regeringen avsattes.

Tiden efter kuppen präglades av massdemonstrationer där anhängare till Muslimska brödraskapet och den tidigare presidenten Muhammad Mursi deltog. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch dödades över 800 människor då säkerhetsstyrkorna stormade ett av protestlägren sommaren 2013.

Sedan blev al-Sisi vald till president i ett val som präglades av arresteringar av oppositionspolitiker.

Förtrycket av oliktänkare har fortsatt under al-Sisis tid som president. Rapporter från människorättsorganisationer har lyft fram många problem i landet. Det har förekommit fall där regimkritiker arresterats, torterats och dödats, och grupper som jobbar för mänskliga rättigheter har fått utstå trakasserier. Landet har också begränsat den akademiska friheten, religionsfriheten och den fria pressen. Landet uppfattas som ett militärstyre.

En av dem som drabbats av förtrycket är amerikanska hjälparbetaren Aya Hijazi, som suttit fängslad i Egypten i nästan tre år. Hon har beskyllts för att ha misshandlat de barn som hon försökte hjälpa via sin humanitära organisation, beskyllningar som av flera olika instanser konstaterats vara helt ogrundade.

1,3 miljarder i militärt stöd

USA har tidigare haft en tudelad inställning till landet.

Egypten har redan länge uppfattats som en viktig allierad framför allt då det gäller inställningen till Israel och kampen mot terrorismen. Men trots att landet varje år får 1,3 miljarder dollar i militärt stöd från USA, har de tidigare presidenterna ändå hållit al-Sisi på armlängds avstånd och inte velat se genom fingrarna på brotten mot mänskliga rättigheter.

Republikanske presidenten George W. Bush betonade utvecklingen mot en demokrati i sina kontakter med landet och försökte pressa Egyptens president att hålla val och frige fängslade motståndare. Demokraternas president Barack Obama gick ännu längre och vägrade bland annat att bjuda in Egyptens president till Vita huset.

Kritik från människorättsförsvarare

I USA har människorättsorganisationerna varit förfärade över Trumps attityd.

- En blankocheck från president Trump då det gäller mänskliga rättigheter är inte överraskande men det betyder att kongressen måste ingripa och fortsätta använda sin auktoritet för att begränsa stödet från USA med tanke på hur allvarlig skalan av förtryck och missbruk är under president al-Sisi, sade Sarah Margon, Washingtonchefen för Human Rights Watch till NY Times.

Trumps inställning till Abd al-Fattah al-Sisi anses också visa vägen för andra kontakter med envåldshärskare med tvivelaktig inställning till mänskliga rättigheter.

Vita huset har försvarat sig med att säga att Trump inte anser att det är konstruktivt att diskutera frågor som berör mänskliga rättigheter offentligt, utan att han hellre för sådana samtal privat.

Jordanien och Kina nästa

Trump har flera viktiga statsbesök inbokade denna vecka. På onsdag är det Jordaniens kung Abdullah II som står i tur att besöka Vita huset. På fredag besöker Kinas president Xi Jinping Trumps fritidsbostad i Mar-a-Lago i Florida.

Diskussion om artikeln