Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snart kan hundarna få inhemsk mat

Från 2017
Torrfoder för hundar rullar fram på en produktionslinje.
Bild: Katja Honkasalo

Efter påsk kommer man att börja tillverka torrfoder för hundar igen i Finland. Ett Kristinestadsbaserat företag ska väcka liv i en bransch som legat nere i tio år.

På 1980- och 1990-talet tillverkades det ganska mycket torrfoder för hundar i Finland, men sedan 2007 har allt torrfoder importerats från utlandet. Några hundfantaster från Åbotrakten ville ändra på det här och om ett par veckor kör produktionen igång i Dagsmark i Kristinestad.

- Vi tror nog starkt att det finns ett behov. Både bland hund- och kattmänniskor har tanken om inhemsk mat lyfts fram under flera år. Det finns ju förstås råmat och frysprodukter som är gjorda i Finland, men torrfoder har det inte funnits på över tio år, säger vd:n för Dagsmark Petfood Laura Strömberg.

- Marknaden styrs av stora globala varumärken, men jag tror att om vi får ens en liten del av kakan som utgörs av 800 000 hundar i Finland, så är det snabbt en ganska stor marknad för oss.

Strömberg har själv fem hundar och tillsammans med några andra hundägare diskuterade de varför det inte finns inhemskt torrfoder att köpa för deras hundar.

- Tanken kom från en av våra grundares, Pekka Siivonen-Uotilas, hundars behov. Han hade redan länge funderat varför det inte finns inhemsk mat för hundarna. Sedan började vi spinna vidare på tanken.

Laura Strömberg sitter på en soffa.
Bildtext Laura Strömberg.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Hoppas på en bestående bransch i Finland

Nu har den tanken blivit verklighet. Företaget kommer att ha tre till fyra anställda på produktionssidan medan Strömberg sköter om det administrativa. Hon hoppas att torrfodersbranschen igen kan slå rot i Finland.

- Jag tror att människor först nu blivit mer medvetna och villiga att pröva inhemska produkter. Nu är man kanske också mer benägen att betala lite extra för inhemska produkter. En orsak är också att det inte tidigare funnits vissa råvaror i Finland. Det vill säga det har inte funnits tillverkning, då inte infrastrukturen kring produktionen funnits. Nu när det har blivit bättre, så kan det vara att det här blir en bestående bransch i Finland.

Till att börja med kommer man endast att tillverka mat för hundar, men tanken är att även kattägare ska få köpa inhemska produkter i framtiden.

- Vi hoppas att vi på nästa års sida kan få ut en produkt för katter också. Jag tror att kattmänniskor uppskattar inhemska produkter lika mycket som hundmänniskor. Vi vill vara ett varumärke för båda husdjuren.

Diskussion om artikeln