Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kirgisisk självmordsbombare utförde terrordådet i S:t Petersburg

Från 2017
Uppdaterad 04.04.2017 16:12.
Rysk man placerar blommor efter terrorattacken i S:t Petersburg den 3 april.
Bild: EPA/TILL RIMMELE

Dödssiffran för gårdagens bombdåd i S:t Petersburgs metro har stigit till 14 personer enligt det ryska katastrofministeriets avdelning i staden.

Dessutom vårdas drygt 50 människor på sjukhus.

Fyra metrostationer stängdes på tisdagen efter nya bombhot, bland dem Sennaja Plosjtjad som drabbades på måndagen.

Den statliga ryska nyhetsbyrån Ria uppger att stationerna stängdes efter ett anonymt samtal med en varning om en ny attack.

23 år gammal kirgis

Den ryska säkerhetstjänsten bekräftar kirgisiska uppgifter om att självmordsbombaren var en 23-årig kirgis som hette Akbarjon Djalilov.

- På basis av folks kroppsskador skedde explosionen på en höjd av magen och därför misstänker vi att det var en självmordsbombare, säger en anonym källan till Tass.

Enligt samma källa utreder nu polisen ifall samma person även ligger bakom den bomb som placerades på en annan metrostation men som aldrig detonerade.

Nyhetsvideor: Amatörvideo visar flyende människor i metron - Spela upp på Arenan

Stor sorg

- Det är både otrevligt och skrämmande att ta metron idag, säger 65-åriga Marina Vladimirovna på rulltrappan ner till stationen Nevskij prospekt i absoluta centrum. Min man uppmanade mig att ta taxin, men jag beslöt mig för att riskera. Man kan inte springa undan ödet i vilket fall som helst.
- Jag tror att det var vår polis och säkerhetstjänst som slarvade när det här dådet kunde inträffa. Vi passagerare är bara gisslan i den här situationen och kan inte göra så mycket åt saken.

Många petersburgare har idag undvikit att ta metron, och nere på stationerna har det varit betydligt lugnare än normalt.

Folk i Petersburg har hela natten fört blommor och ljus till de två drabbade metrostationerna. Även president Putin besökte platsen sent på måndagskvällen. Också presidenten lade ner blommor, men han kom inte med några nya uttalanden.

Putin lägger ner blommor utanför metrostation efter attacken i S:t Petersburg.
Bildtext President Putin lägger ner blommor utanför metrostationen.
Bild: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV

Kondoleanser har strömmat in från många länder. Även USA:s president Donald Trump ringde Putin under natten.

Jakten fortsätter

Säkerhetsläget i Petersburg höjdes direkt efter terrordådet, särskilt vid strategiska ställen som tågstationer och flygplatsen. Polisen har efterlyst två personer och jakten fortsätter.

Efter gårdagens terrordåd stängdes alla metrostationer i femmiljonerstaden Petersburg med trafikkaos som resultat. Inför morgonens rusning har metron meddelat att majoriteten av stationerna fungerar som vanligt, men att vissa stationer i centrum fortfarande är stängda och där har man satt in bussar.

Polis i S:t Petersburg.
Bildtext Polis i S:t Petersburg.
Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV

Ingen panik

Petersburg har utlyst en tre dagar lång sorgetid. Stadens guvernör meddelade att Petersburg inte kommer att paralyseras av rädsla på grund av dådet utan att det gäller att komma tillbaka till vardagen så snabbt som möjligt.

Säkerheten i metron har fått kritik och ska nu ses över. Även hela säkerhetsläget i staden ska synas.

Petersburg är fortfarande en stad i chock. Petersburg har aldrig tidigare drabbats av ett terrordåd nere i metron.

För två år sen drabbades staden av ett annat terrordåd då ett turistplan på väg från Egypten sprängdes i luften. Den gången dog alla 224 personer ombord och terrorgruppen IS tog på sig skulden för dådet.