Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen dementerar rykten kring Afghanistan-avvisningarna

Från 2017
Uppdaterad 04.04.2017 13:46.
Demonstranter utanför polishuset i Böle, som protesterar mot att asylsökande utvisas från Finland.
Bild: Yle, Marianne Sundholm

Det har florerat en hel del rykten kring de tvångsavvisningar till Afghanistan som verkställdes på måndag kväll. Enligt polisen är flera rykten falska.

Polisen har fått mycket kritik för att ha verkställt avvisningarna. Kritiken har kommit främst via sociala medier.

Nu vill polisen rätta till en del missuppfattningar om avvisningarna med ett pressmeddelande som skickades ut på tisdag förmiddag.

Polisinrättningen i Helsingfors har ingen rätt att göra egna bedömningar i fallen och deras lagstadgade skyldighet är endast att verkställa avvisningsbesluten.

Demonstrationer störde polisarbetet

Överkommissarie Hannu Pietilä vill dessutom klargöra en rad detaljer.

- Alla avvisade personer är vuxna, ingen var gravid, ingen ville ha någon assistans. Ombord på flyget fanns det läkare, representanter för Frontex (EU:s gränsmyndighet) och jämställdhetsombudsmannen. I Kabul togs de emot av en representant för den finska ambassaden och en representant för IOM (den internationella migrationsorganisationen), säger Pietilä.

Avvisningarna ledde till demonstrationer på flera håll i huvudstadsregionen, bland annat vid polishuset i Böle. Där stördes utryckningsfordon, även sådana som inte hade kopplingar till avvisningarna.

- Det var ingen fredlig demonstration utan aktivt motstånd mot myndighet. Polisen var tvungen att reda upp situationen, både handgripligen och i ett fall med pepparspray. Händelsen har anmälts som hindrande av tjänsteman, säger överkommissarie Jere Roimu.

Det fanns en hel del människor som delade rykten om avvisningarna på måndagen, och med detta spreds rykten som polisen alltså tillbakavisar.

Bland dem som spred rykten fanns bland andra De grönas ordförande Ville Niinistö. Han får nu ta tillbaka sina ord på Twitter.

Ville Niinistö uppmanar till lugn då läget är hektiskt. Han konstaterar att det inte fanns barn bland de avvisade och han ber om ursäkt för att ha spridit falsk information på Twitter.