Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

VN: Fiskvägarna i Svartån kanske inte alls fungerar som de borde

Från 2017
Uppdaterad 04.04.2017 12:58.
Här ska fiskvägarna byggas i Billnäs bruk.
Bildtext Laxfisken borde komma förbi ett kraftverk bland annat i Billnäs.
Bild: Yle/Marica Hildén

Det är inte givet att de planerade fisktrapporna i Svartån blir en framgång. Det befarar tre experter i tidningen Västra Nyland (kan kräva registrering) .

Trapporna förbi kraftverken kan nog hjälpa laxen att ta sig uppför ån för att leka. Men en stor del av fiskynglen kommer att dö i kraftverksturbinerna när de återvänder, tror experterna.

Dödliga turbiner

De experter Västra Nyland har talat med är Jukka Jormola från Finlands miljöcentral, iktyonomen (fiskeriexperten) Henrik Kettunen från föreningen för vandringsfisk Vaelluskala samt den nyss pensionerade specialforskaren vid Finlands naturresursinstitut Markku Kaukoranta.

Experterna säger att turbintypen i Billnäs och Svartå, francisturbinen, kan bli en dödsmaskin för de återvändande laxfiskarna. Kettunen säger att francisturbinen kan ta död på 30-70 procent av smolten.

Bäck bättre än teknisk fiskväg

Jormola har planerat många likadana projekt och han föreslår att man bygger en vandringsbäck i stället för en teknisk fiskväg.

Jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen med riksdagsledamot Thomas Blomqvist och Raseborgs gatuchef Piia Nordström.
Bildtext Det var pompa och ståt i Billnäs hösten 2016 då miljöministern Kimmo Tiilikainen (C) berättade om finansieringen för laxtrapporna. På bilden syns också Raseborgspolitikerna Thomas Blomqvist och Anders Walls, båda från SFP.
Bild: Yle/Marica Hildén

Kaukoranta säger att det blir billigare att bygga rätt från första början. Fisktrapporna i Svartå, Billnäs och Åminnefors beräknas kosta flera miljoner euro. EU står för en del av finansieringen, kommunerna betalar en del av summan, likaså staten. Också ägaren av kraftverken, bolaget Koskienergia är med.

Raseborg tvingas betala till kraftverksbolaget?

Kettunen poängterar till VN att staden Raseborgs avtal med Koskienergia är dyrt och dåligt då staden måste ersätta bolaget om det blir pauser i verksamheten på grund av för lite vatten. Och vattenbrist kommer det att bli allt oftare eftersom de tekniska fiskvägarna också ska ha sin del av vattnet.

Ett mål med fiskvägarna är att rädda den hotade flodpärlmusslan som behöver laxfisken för att kunna fortplanta sig.

Diskussion om artikeln