Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan 60 döda i misstänkt syrisk giftgasattack

Från 2017
Uppdaterad 04.04.2017 15:36.
En misstänkt giftgasattack har krävt nästan 60 dödsoffer och över hundra skadade, bland dem många barn
Bildtext En misstänkt giftgasattack i provinsen Idlib har krävt nästan 60 dödsoffer och över hundra skadade bland dem många barn
Bild: EPA/IDLIB MEDIA CENTER

Åtminstone 58 människor har dödats i en flygattack i den rebellkontrollerade provinsen Idlib. De flesta offren var civila, bland dem minst elva barn.

Dessutom skadades minst 160 människor i räden som orsakade förgiftningssymptom bland offren, uppger det Syriska människorättsobservatoriet.

Observatoriet har inte slagit fast vilken gas det kan ha varit frågan om.

Många offer led av svåra andningsbesvär, en del svimmade och andra kastade upp med fradga kring munnen. Lokala hälsovårdare misstänker därför att det var frågan om en giftgasattack.

Oppositionen har förmedlat fotografier av medlemmar av räddningsorganisationen Vita hjälmarna som sköljer offren med vatten.

Även sjukhus bombades

Under tisdag eftermiddag kom det uppgifter om att ett sjukhus där man vårdade offer hade bombats av antingen ryska eller syriska stridsplan.

Även de Vita hjälmarnas hus bredvid sjukhuset angreps och träffades av minst fem bomber.

Det är tillsvidare oklart om räderna mot sjukhuset har krävt några offer.

FN har anklagat Syrien för minst tre bekräftade attacker med kemiska vapen. Abu Omar al-Ghoosh förlorade 17 anhöriga i en saringasattack i Zamalka i utkanterna av Damaskus
Bildtext FN har anklagat Syrien för minst tre bekräftade attacker med kemiska vapen. Abu Omar al-Ghoosh förlorade 17 anhöriga i en saringasattack i Zamalka i utkanterna av Damaskus
Bild: EPA/MOHAMMED BADRA

Vem utförde attacken?

Rebellerna hävdar att både ryska och syriska stridsplan bombade den rebellkontrollerade staden Khan Sheikhoun på tisdagen.

Ryssland förnekar ändå bestämt att det skulle ha bombat staden medan syrierna endast hävdar att de inte använde kemiska vapen.

Den syriska regeringen försäkrar att den inte har utfört attacker med bannlysta stridsmedel, trots att FN har anklagat regeringen för upprepade brott mot Konventionen för ett förbud mot kemiska vapen.

- Regeringsstyrkor har inte använt kemiska vapen vare sig i det förgångna eller i framtiden, säger en anonym militärkälla till Reuters.

Syrien tecknade under konventionen år 2013 samtidigt som det lovade att göra sig av med sina lager av kemiska och biologiska vapen.

FN säger att Syrien utförde minst tre klorgasattacker i rebellkontrollerade områden år 2014 och 2015.

Kemiska vapen i Syrien
Bildtext FN identifierade och förstörde Syriens lager av kemiska vapen efter att landets anslöt sig till konventionen om kemiska vapen år 2013
Bild: YLE/ Grafik

Omvärlden fördömer

Frankrikes utrikesminister kräver att FN:s säkerhetsråd sammankallas för att diskutera den misstänkta giftgasattacken.

- En ny och särskilt allvarlig attack med kemiska vapen ägde rum tidigt i morse i provinsen Idlib. Jag fördömer denna avskyvärda attack, konstaterade utrikesministern Jean-Marc Ayrault.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan tog också upp attacken i ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin.

Erdoğan sade att den "vidriga attacken" måste fördömas om det visar sig att uppgifterna stämmer. Han krävde också att alla parter upphör att använda kemiska vapen i Syrien eftersom sådana attacker äventyrar fredsförhandlingar.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu använde betydligt skarpare ordalag då han fördömde attacken "som ett brott mot mänskligheten."

Kemvapenattack även i Hama?

Rebeller anklagade för några dagar sedan regeringen för en liknande attack i grannprovinsen Hama.

Armén beskylldes för att ha använt "något slag av giftig substans" i en motattack mot rebeller och civila i norra Hama.

Ingen dödades men ett femtiotal människor led av av svåra giftsymptom efter flygräderna i Hama förra torsdagen.

Källor: Reuters, AFP, Yle

Diskussion om artikeln