Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kinas högsta ledare laddar upp i Finland inför möte med Trump

Från 2017
Uppdaterad 04.04.2017 21:33.
Kinas president Xi Jinping med hustru stiger ut ur ett flygplan
Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Ledaren för världens starkast växande ekonomi Kina kom på tisdagen till Finland på statsbesök. Presidenten och partiledaren Xi Jinping anlände till Helsingfors-Vanda flygplats på vägen till ett toppmöte med USA:s president Donald Trump.

- Det är en seger för finländsk diplomati att man lyckats få in ett Finlandsbesök i Xis mycket tajta schema, säger Kinaforskaren Jyrki Kallio vid Utrikespolitiska institutet.

Enligt honom är man nu antagligen avundsjuk på Finland på många håll i Europa..

Besöket är välkommet för det finländska näringslivet, eftersom finländsk miljöteknologi är eftertraktad. Människorättsgrupper vill samtidigt utnyttja besöket till att påtala brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kina.

Bara ett besök i Finland tidigare

Det är frågan om ett officiellt statsbesök och Xi åtföljs av en delegation på hög nivå. Mottagningsceremonierna och statsbesökets övriga program äger rum på onsdag.

En kinesisk statschef har inte varit i Finland sedan 1995, då Jiang Zemin var på statsbesök. Det har varit det enda kinesiska besöket i Finland på högsta nivå hittills.

Xi träffar bland andra president Sauli Niinistö, riksdagens talman Maria Lohela (Sannf) och statsminister Juha Sipilä (C).

Länderna väntas utnyttja tillfället till att formalisera ett allmänt samarbetsavtal som enligt Kallio beretts redan länge och som väntat på ett passligt ögonblick då det kan undertecknas.

Världskarta med Finland och Kina inritade.
Bild: Google

Det är oklart i vilken mån medierna kommer att kunna ställa frågor till den kinesiska ledaren under Finlandsbesöket.

Ett givet tema kan tänkas vara brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kina, som människorättsorganisationen Amnesty International uppmärksammade på måndagen inför statsbesöket.

Demonstration i Genève mot övergrepp på tibetaner och uigurer i Kina.
Bildtext Demonstration i Genève mot övergrepp på tibetaner och uigurer i Kina.
Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Amnesty kräver att president Sauli Niinistö tar upp frågan med sin kollega Xi Jinping.

Men det är möjligt att så inte sker och att pressen inte kommer åt att ställa obekväma frågor för att undvika irritation i relationerna.

Ett statsbesök är av ceremoniell natur och ska manifestera goda relationer. Ett kinesiskt besök på hög nivå i Finland är dessutom mycket ovanligt och just i år sammanfaller det med Finlands hundraårsjubileum som självständig republik.

Kinas president Xi Jinping.
Bildtext Xi Jinping.
Bild: EPA/ LINTAO ZHANG / POOL

För det finländska näringslivet är statsbesöket mycket välkommet. I affärslivet i allmänhet och i affärer med Kina i synnerhet har personliga kontakter avgörande betydelse och besöket ger ett ett bra tillfälle att skapa sådana.

Kina räknar med en tillväxt på omkring sex procent årligen de senaste åren, är världsledande i satsningar på förnybar energi men plågas samtidigt av svår miljöförstöring.

Finländsk miljöteknologi är därför intressant för kinesiska företag och det finns redan flera samarbetsprojekt.

Bland annat planerar det kinesiska bolaget Kaidi en fabrik för biobränsle i Kemi. Kaidis Finlandschef är den tidigare försvarsministern Carl Haglund.

Statsbesöket kan också ge upphov till ökad turism från Kina, eftersom Finland nu är mycket framme i de kinesiska medierna, tror Kinaforskaren Kallio.

Fem år till väntas som Kinas ledare

Xi Jinping valdes till kinesisk partiledare efter Hu Jintao hösten 2012 och blev president våren därpå.

Han väntas bli återvald för en ny femårsperiod vid partikongressen i höst. Under hans ledning har partiet lanserat begreppet "den kinesiska drömmen" om ett bättre samhälle. Sloganen är ofta framme i den statliga propagandan.

Målet med den kinesiska drömmen är att bygga färdigt ett "någorlunda välmående samhälle" före år 2021, då det styrande kommunistpartiet fyller etthundra år.

Då ska landets bruttonationalprodukt per capita ha fördubblats jämfört med läget år 2010, enligt partiets plan.

Hustrun populär stilikon

Xi är gift med den populära sångerskan Peng Liyuan sedan 1987. Innan Xi blev partiledare var Peng klart mera känd i Kina än sin man.

Hon lanserades för den breda publiken som 21-åring i det statliga tv-nätverket CCTV:s nyårsshow, som enligt egna uppgifter vanligen har över 700 miljoner tittare.

Formellt leder hon Folkets befrielsearmés konstakademi och har generalmajors militärgrad.

Peng är mycket framme i de kinesiska medierna i rollen som stilikon och rikets första dam. Sedan Mao Zedongs tid har parti- och statsledarnas hustrur vanligtvis hållits i bakgrunden, men Peng har brutit den här traditionen.

Kinas första dam Peng Liyuan.
Bildtext Kinas första dam Peng Liyuan.
Bild: EPA

Källor: Yle, Utrikespolitiska institutet, Bloomberg, Der Spiegel, Wall Street Journal, Republikens presidents kansli
Artikeln kompletterad med forskaren Jyrki Kallios kommentarer 20.40.

Diskussion om artikeln