Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Katolik och kvinna: Hennes dröm är att bli präst

Från 2017
Jacqueline Straub vill någon dag bli katolsk präst.
Bildtext Jacqueline Straub
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Som kvinna är det fortfarande omöjligt att bli präst inom den katolska kyrkan. Det här trots att det i synnerhet i Europa finns många som gärna skulle se mer jämställdhet inom kyrkan. Vi har träffat en ung kvinna med ett klart mål.

Jag träffar henne inne i domkyrkan i den sydtyska staden Konstanz. Vi är här för att ta några bilder och hon frågar mig om det var lätt att ordna ett fotograferingslov, för i alla kyrkor är man i dagens läge inte lika tillmötesgående.

Det här därför att Jacqueline Straub har blivit känd för sitt arbete och sin strävan att någon dag bli katolsk präst.

– Som kvinna möter man förstås motstånd om man öppet arbetar för att få bli präst. Den katolska kyrkans position i just den här frågan är hårt fastnaglad och väcker starka känslor, säger Straub.

Jacqueline Straub vill någon dag bli katolsk präst.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

– Jag märker till exempel att jag i dagens läge knappt har någon som helst möjlighet att få ett nytt jobb inom den katolska kyrkan.

Ger inte upp

Straub var femton år gammal då det stod klart för henne att hon vill bli präst. Sedan dess har hon studerat teologi och i dag arbetar hon inom en församling i Schweiz.

Vid sidan om arbetar hon för att nå sitt mål genom att bland annat skriva böcker och bloggar.

– Också före mig har många kvinnor kämpat för sin dröm och jag tänker inte heller ge upp före jag är präst.

Jacqueline Straub vill någon dag bli katolsk präst.
Bildtext Att skriva böcker och bloggar hör till arbetet.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Att kvinnor inte kan bli präster hänger ihop med att man inom den katolska kyrkan står fast vid att Jesus endast valde ut män som apostlar.

Uppmanas bli protestant

Jacqueline Straub har ändå också fått höra många andra argument för varför hon inte kan bli präst, bland annat att en stor del av de katolska länderna inte är mogna för kvinnliga präster.

– Samtidigt finns det många länder som definitivt skulle vara redo. Därför är det här ytterligare ett argument att fortsätta diskriminera kvinnor.

– Om man bedömer att vissa länder inte är redo, så måste kyrkan gå in för olika regionala lösningar.

Straub har också många gånger uppmanats att konvertera och bli protestant. På så sätt kunde hon genast uppfylla sin prästdröm.

– Jag hör hemma i den katolska kyrkan och att konvertera är inget alternativ. Uppmaningen i sig är redan fräck, säger Straub.

Brist på präster

Samtidigt skulle ändå den katolska kyrkan behöva varje präst den kan få.

Sedan länge råder en stor brist på präster i flera europeiska länder, vilket har lett till att man är tvungen att importera präster från Asien och Afrika.

– Jag känner många kvinnor och också gifta män, som gärna skulle vara präster. För dem skulle det betyda mycket om kyrkan är redo att förnya sig, alltså att avskaffa celibattvånget och prästviga kvinnor.

– Om det här ändå till slut är en lösning på prästbristen är svårt att säga.

Jacqueline Straub vill någon dag bli katolsk präst.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Beredd att ge kyrkan tid

Att som kvinnlig präst ställa sig i predikstolen verkar ändå vara en dröm som inte kommer att gå i uppfyllelse värst snabbt.

Så sent som i november ifjol slog påve Franciskus fast att det sista ordet i frågan är sagt.

Han hänvisar till sin föregångare Johannes Paulus II som i ett dokument från år 1994 utesluter möjligheten att godkänna kvinnor som präster. Vatikanen anser att detta är en ofelbar del av den katolska traditionen.

Katolsk kyrka.
Bildtext Vägen till predikstolen är fortfarande lång.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Jacqueline Straub är ändå inte beredd att ge upp sin dröm.

– Jag har i stället medvetet valt att ge kyrkan tid, för det tror jag den behöver för att den här förnyelsen ska vara möjlig. Siktet är alltså ställt långt i framtiden, men om ungefär 20 år är jag präst, säger Straub.

Diskussion om artikeln