Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IIHF-bossens besvikelse mot NHL:s OS-nej: Ett rån mot hockeyfansen

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Aleksander Barkov.
Bildtext Finland tog brons i Sotji med bland annat Aleksander Barkov i laget.
Bild: Yle/Tomi Hänninen.

NHL har stängt dörren till OS i Pyeongchang. IIHF:s ordförande säger att det här kan utesluta NHL-spelarna från fler spel. ”Man kan inte komma och gå som man vill.”

Sent i går kväll finländsk tid kom beskedet som skakade om landslagshockeyn. NHL gick ut och meddelade att det inte blir några spelare från världens bästa liga i den olympiska turneringen i Sydkorea 2018.

Spelarna har kritiserat beslutet tydligt. Det internationella ishockeyförbundet IIHF:s ordförande René Fasel är inte nådig i sin kritik.

– Vi är djupt besvikna. Vi förstår NHL:s anledningar, men det finns ingen anledning att blunda för faktumet att fansen rånas på världens bästa hockeyturnering. Vår sport tappar en global plattform som har funnits sedan 1998. I slutändan är ishockeyn förloraren, säger han på förbundets webbplats.

"Synd om spelarna"

IIHF har erbjudit sig att betala resor och försäkringar för NHL-spelarna, en summa på nästan tjugo miljoner euro. Det gav ingen effekt.

Även den internationella olympiska kommittén IOK skriver i ett uttalande att det här är olyckligt.

– Det här måste vara en stor besvikelse för spelarna som vill vara med i OS i Pyeongchang. Vi tycker synd om dem.

IOK:s ordförande Thomas Bach välkomnar ändå NHL-spelare som går emot NHL:s val och kommer till OS.

René Fasel talade på ett sportseminarium i Ryssland i oktober 2016.
Bildtext René Fasel.
Bild: Mikhail Metzel/TASS All Over Press

Fem raka OS med NHL-spelare

NHL-spelare har funnits med i de olympiska spelen sedan OS i Nagano 1998. Efter fem raka turneringar med världens bästa spelare blir det alltså inte så nästa vinter.

Enligt Fasel kan det här få långtgående konsekvenser. OS 2022 går i Kina och det är en marknad som intresserar NHL. Nyligen meddelade ligan att det blir matcher med NHL-lag i Kina.

– Det är tydligt att de vill vara med i Kina eftersom de är intresserade av den stora kinesiska marknaden. Men OS är inte som en restaurang där man bara kan komma, titta på menyn och sedan bestämma sig för att vara med eller inte. Man kan inte komma och gå som man vill, säger han enligt ryska Sport-Express.

"Vår dörr är vidöppen"

Trots att det ser nattsvart ut är inte dörren helt stängd för NHL-spelare i Pyeongchang.

– Om NHL vill öppna förhandlingarna igen eller återuppta några diskussioner så är jag redo att flyga till New York när som helst. Ända tills det inte finns någon chans så måste vi slåss för det, säger Fasel.

– Jag ger aldrig upp. Vår dörr är vidöppen. Det finns en liten chans att allt kommer att lösa sig. Från vår sida har vi satt en deadline till slutet av april, så det finns fortfarande en del tid att spela på.

Diskussion om artikeln