Vi skickar tillbaka afghaner - men hur säkert är deras land?
Finländska myndigheter anser att Afghanistan är ett land säkert nog att deportera asylsökande till. Amnesty International och biståndsorganisationer på plats håller inte med.
I går kväll deporterades tio afghaner som sökt asyl i Finland tillbaka till Afghanistan. Beslutet orsakade demonstrationer både utanför polishuset i Böle, på Helsingfors-Vanda flygplats och på Medborgartorgeti Helsingfors. Demonstrationerna organiserades av kampanjen We see you som verkar för en humanare flyktingpolitik i Finland.
Trots protester och flera turer kring planets avfärd lyfte det i går mot Afghanistan, ett land som varit inblandat i krig och konflikter av olika slag i över 30 år. Risknivån för finländare att resa till Afghanistan beskrivs av utrikesministeriet på deras hemsida med tre ord: Undvik alla resor.
Ändå har Migrationsverket och myndigheterna i Finland gjort bedömningen att Afghanistan är ett säkert land för flyktingar att återvända till - något som många organisationer, politiker och privatpersoner starkt ifrågasätter.
Inget att återvända till
Björn Lindh har under de senaste två åren arbetat som biståndsarbetare i Afghanistan för den svenska organisationen Svenska Afghanistankommittén, SAK. Säkerhetsläget i landet beskriver han som allt osäkrare.
– Läget har gradvis försämrats, det finns det tydliga siffror på. Det är fler civila offer, framförallt barn. Fler områden där det pågår strider och fler talibankontrollerade områden. Sen ser det ju olika ut i olika delar av landet men rent generellt har det blivit värre, säger Lindh.
Risknivån för finländare att resa till Afghanistan beskrivs av utrikesministeriet på deras hemsida med tre ord: Undvik alla resor.
En stor utmaning för Afghanistan, förutom säkerhetsläget och de många konflikterna, är alla de återvändande flyktingarna. Grannländerna Pakistan och Iran har tvångsdeporterat hundratusentals människor den senaste tiden, många av dem är afghanska medborgare men har aldrig bott en dag i sitt liv i landet och har ingenting att återvända till.
Vatten och skola blir problem
Samma gäller många av de flyktingar som deporteras från Europa som möter väldigt svåra utmaningar enligt Madelaine Seidlitz, jurist med specialisering på flyktingar och migration på Amnesty international Sverige.
– Vissa vi har pratat med har levt på gränsen till svält med väldigt lite resurser. Det finns inte bostäder, sjukvård eller skola. Möjligheterna att försörja sig är begränsade och så enkla praktiska saker som tillgång till rent vatten är ett problem. Listan på saker som inte fungerar är hur lång som helst, säger Seidlitz om internflyktingarnas utmaningar.
Internflyktingar, de som lever som flyktingar inom sitt eget land efter att ha återvänt, är en väldigt utsatt grupp. För att det ska vara förenligt med flyktingkonventionen att skicka tillbaka människor för att bli internflyktingar ska det bland annat finnas möjlighet till försörjning och skolgång. Helt enkelt ett tryggt liv, säger Seidlitz.
– Vi ser inte att det skulle vara rimligt att skicka tillbaka asylsökande till Afghanistan i dag eftersom dessa grundläggande krav inte kan uppfyllas.
Läs också:
Rekordmånga civila dödsoffer i Afghanistan - dramatisk ökning av barnoffer
NYT: Katastrof när 1,5 miljoner afghaner återbördas till Afghanistan