Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Elever från Kimitoön på studieresa i S:t Petersburg - "sorg och chock i staden"

Från 2017
Peter-Paulfästningen i Sankt Petersburg.
Bildtext Peter-Paulfästningen i Sankt Petersburg. Arkivbild.
Bild: Wikimedia Commons / Kora27

Stämningen i S:t Petersburg är fylld av sorg och chock efter måndagens terrordåd i metron. Så beskriver lektor Gabriella Lindblom från Åboland situationen i staden. Lindblom är på studieresa i S:t Petersburg med en grupp elever från Kimitoöns gymnasium.

De fem eleverna går på årskurs 2 i gymnasiet och studerar ryska. Skolgruppen åkte iväg på måndag och stannar till söndag. Resan till staden fick en dramatisk inledning, berättar Lindblom.

- Vi fick höra om terrordådet just när vi åkte över gränsen till Ryssland. Det var en av elevernas föräldrar som ringde och berättade. Kort efter det meddelade busschauffören att det inte går att köra in i S:t Petersburg eftersom hela centrum är stängt, berättar Lindblom.

Gruppen kördes till ett hotell i utkanten av staden och elevernas värdfamiljer kom sedan och hämtade ungdomarna hem till sig. På tisdagen gick eleverna normalt till skolan i S:t Petersburg och deltog i undervisningen.

- Eleverna från Kimitoön verkar väldigt lugna, också under ståhejet i bussen, berättar Lindblom.

"Vardagen löper som normalt i skolan"

Eleverna går i skola nummer 210, som är vänskola till gymnasiet. De bor hos värdfamiljer och lär sig på det sättet om Ryssland och det ryska språket. Enligt Lindblom har attackerna inte diskuterats i skolan.

- Vardagen löper helt som normalt i skolan. Det intressanta är att skolvardagen inte påverkas, annat än att vissa elever är försenade då en del metrolinjer inte fungerar som normalt. Men i övrigt tar man inte upp det här i undervisningen, någonting som jag kan tänka mig att vi skulle göra i Finland i en motsvarande situation, säger Lindblom.

Bildtext Gabriella Lindblom.
Bild: Yle/Monica Forssell

Skolgruppen ska också bekanta sig med stadens sevärdheter, såsom Eremitaget.

- Vi kommer också att gå i Raskolnikovs fotspår och då kommer vi att gå förbi en av metrostationerna som drabbades. Det kan hända att vi lägger ner en blomma där.

Tryckt stämning och skärpt bevakning

S:t Petersburg har inte tidigare drabbats av ett terrordåd i metron. En tre dagar lång sorgetid har utlysts i staden och stämningen är tryckt, berättar Lindblom. Samtidigt har bevakningen i staden skärpts till det yttersta.

- Metron i S:t Petersburg är säkert den mest bevakade platsen i världen just nu. På det sättet kan man nog känna sig lika trygg i S:t Petersburg som förut.

S:t Petersburg är en bekant stad för Lindblom, som har besökt staden i 30 års tid.

- Jag förstår att föräldrarna är oroliga, men jag vill trösta dem och säga att det inte är farligare just nu i S:t Petersburg än vanligtvis. Det är inte farligare än i någon annan storstad. Jag tror att vi alla kan vara ganska lugna. Vi kommer att komma hem i gott skick och med gott mod, säger Lindblom.

Diskussion om artikeln