Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Näringschef: Valfriheten inom vården en positiv sak

Från 2017
Uppdaterad 05.04.2017 08:24.
Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Susanna Kallama, chef för näringsärenden på Företagarna i Finland ser valfriheten inom vården som en positiv sak som även gynnar företagsamheten i Finland.

- Landskapen kommer att ha mycket makt och de måste se till att fatta beslut som möjliggör att befintliga företag klarar sig och att det också skapas nya företag. Om det här genomförs på ett smart sätt, så kan man uppnå de mål som man vill uppnå med vårdreformen, det vill säga att öka tillgängligheten och kostnadseffektiviteten, säger Kallama som var en av talarna då vårdreformen diskuterades vid nya Alere på tisdagen.

- Men det här systemet kommer inte att bli klart på en gång, vi måste se till att utveckla systemet hela tiden.

Kallama ser inte det som ett problem att vinstdrivande företag tar sig in på hälsovårdsmarknaden.

- Landskapet borde se till att de gemensamma skattepengarna används så ansvarsfullt som möjligt. Den offentliga och privata producenten får nu samma mängd pengar för samma service och om då den privata producenten kan producera samma kvalitativa service och gör vinst på det så är det företagarens lön.

"Konkurrensen uppmuntrar alla aktörer att fungera bättre"

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) besvarade oppositionens interpellation om vårdreformen på tisdag. Enligt interpellationens första undertecknare Tuula Haatainen (SDP) leker regeringen med människors hälsa och välfärd.

Rehula anser att oppositionen ser spöken där de inte finns, bland annat i fråga om kundavgifter. Susanna Kallama är inne på samma linje.

- En hälsosam konkurrens sparrar verksamheten och uppmuntrar alla aktörer att fungera bättre. Att det kommer privata aktörer in på marknaden ökar konkurrensen och det borde ju inverka på kundavgifterna på det sättet att de blir lägre, inte högre.

Diskussion om artikeln