Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Olagligt att gömma flyktingar – men inget fall har prövats i rätten

Från 2017
Två syriska kvinnliga flyktingar.
Bild: EPA/FREDRIK VON ERICHSEN

Är det brottsligt att gömma en utvisningshotad person i sitt hem? Den frågan har aktualiserats i och med att allt fler personer väntar på att bli avvisade från landet.

Polisen anser att det är olagligt att gömma en utvisningshotad person, men inget fall har ännu prövats i rätten.

När flera människor nu har öppnat sina hem åt asylsökande funderar de över om den här gesten kan bli olaglig - i fall man aktivt gömmer en personen som ska utvisas.

Enligt polisen är det en olaglig handling. Men att sätta en brottsbenämning på handlingen är inte lika lätt.

Överkommissarie Vesa Hietala vid Helsingforspolisen bläddrar länge i strafflagen. Till slut kommer han fram till att det kan vara fråga om att man hindrar en tjänsteman att gripa en flyende person.

Men då måste det vara fråga om en aktiv handling, det vill säga att man ljuger eller fysiskt hindrar en polis från att komma in i lägenheten där personen gömmer sig. Straffet för ett sådant brott är böter.

Hittills har Hietala vid Helsingforspolisen inte stött på en sådan situation och inget sådant fall har ännu prövats i rätten.

"Migri måste få veta vad som händer med dem som skickas tillbaka"

Boris Sandås i Österbotten har under flera år varit engagerad i flyktingfrågor och har personlig erfarenhet av att gömma undan personer som behöver hjälp.

- Polisen brukar ofta verkställa utvisningen innan alla beslut är färdiga, säger Sandås.

Genom att under en begränsad tid gömma den utvisningshotade personen köper man mera tid, anser Sandås.

- Under den tiden ger man mer information om personen till Migrationsverket.

Enligt Boris Sandås fattar Migrationsverket ofta lite för snabba beslut och då kan det hjälpa att ge dem tilläggsinformation om den asylsökandes situation i hemlandet.

Ett par gånger har det lyckats.

- Efter sju dagar gjorde Migri en helomvändning och tog tillbaka utvisningsbeslutet.

Om det inte skulle gå så lyckligt, är det också bra enligt Sandås att stödpersoner här i Finland fortsätter att hålla kontakten med den utvisade för att se hur det går för personen i hemlandet. Våra myndigheter behöver få direkt information om läget i landet, enligt Sandås saknas ofta den biten i asylbeslusprocessen.

- Migri måste få veta vad som händer i landet med de som skickas tillbaka.

Boris Sandås har hittills aldrig straffats för att ha gömt undan en utvisningshotad person. Det är heller inget han går omkring och funderar över.

- Det kan inte vara brottsligt att hjälpa någon.

Diskussion om artikeln