Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea utförde nytt missiltest en dag före toppmötet mellan Kina och USA

Från 2017
Uppdaterad 11.04.2017 07:44.
Bild på uppskjutningen av fyra ballistiska medeldistansmissiler 6.3.2017 från den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.
Bildtext Nordkorea avfyrade i mars fyra medeldistansmissiler i Japanska havet just när premiärminister Shinzo Abe var på besök hos Donald Trump i Florida
Bild: AFP / Lehtikuva

Nordkorea har utfört ett nytt missiltest med en ballistisk medeldistansmissil som avfyrades österut, mot Japanska havet.

Missilen flög endast ett sextiotal kilometer innan den landade på nordkoreanskt område, enligt analytiker i Sydkorea.

Japan och Sydkorea fördömde genast missiltestet som står i strid med FN-resolutioner.

Nordkorea utförde förra månaden två gånger liknande missiltest: i början av mars avfyrades fyra medeldistansmissiler som flög omkring 1 000 kilometer och landade endast ett par hundra kilometer utanför Japan.

Den gången förklarade nordkoreanerna att provskjutningen var en övning inför en missilattack mot amerikanska baser i Japan.

Japans premiärminister Shinzo Abe var på besök hos Trump i Florida då nordkoreanerna provsköt de fyra missilerna i snabb takt för att kunna bevisa att landet har förmågan att skjuta "serieeld" med missiler.

Ny typ av "kraftig missil"

Sydkoreanska militärkällor säger att det var frågan om en missil av typen KN-15, som först testades i februari.

Missilen drivs av en nytt, mer effektivt raketbränsle som gör det svårare att upptäcka den då den avfyras.

Bränslet som finns inne i missilen förkortar tiden som krävs för att avfyra den och gör missilen mer effektiv och rörlig.

Missilen som kallas Pukgungsong-2 i Nordkorea kan användas för att bära kärnstridsspetsar enligt landets ledare Kim Jong-Un, som själv övervakade det första offentliga missiltestet i februari.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un (till höger) bevittnade själv raketmotoprovet i rymdcentret Sohae på lördagen
Bildtext Kim Jong-Un har själv varit närvarande vid de flesta missil- och raketmotortest som nordkoreanerna har utfört i år
Bild: EPA/KCNA

Ny kärnprovsprängning?

Det är också möjligt att Nordkorea förbereder sin sjätte kärnprovsprängning enligt sydkoreanska specialister som varnar för ovanlig aktivitet i ett testområde som tyder på en förestående provsprängning.

Nordkorea testade senast en atombomb i fjol höstas: då var sprängeffekten fyra gånger större än i atombomben som fälldes över Hiroshima.

Nordkoreanerna har ofta påmint omvärlden om sin existens genom uppseendeväckande missil- och kärnvapenprov, särskilt i april som är en viktig månad i det slutna landet.

Den här månaden firar man bland annat landsfadern Kim Il-Sungs födelse och det styrande arbetarpartiet håller en viktig kongress.

Nordkorea på dagordningen i Florida

Det är uppenbart att de senaste missiltesterna utfördes för att utmana Donald Trump som inte ännu klart har formulerat sin linje gentemot Nordkorea och landets främsta bundsförvant Kina.

Nordkorea blir därför en viktig fråga då Xi Jinping reser vidare från Helsingfors till Florida där han träffar Trump i dennes residens Mar-a-Lago.

Trump har krävt att Kina gör mer för att sätta stopp för den nordkoreanska militära upprustningen och har hotat med odefinierade "egna åtgärder" om Kina inte gör något.

Det är sannolikt att Xi går med på vissa små eftergifter för att blidka Trump och för att spela tid, men man väntar sig inga dramatiska besked om Nordkorea i Florida.

Källor: Yonghap, Reuters, AP, AFP, Yle