Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jussi Jokinen förbannad på OS-beslutet: ”Behöver inte vara en siare för att se att det blir lockout igen”

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Jussi Jokinen i lejonuniform.
Bildtext Jussi Jokinen är en bekant syn i landslaget.
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

Flera NHL-spelare uttryckte genast sin ilska då ligan på tisdagsmorgonen meddelade att man inte tänker delta i OS i Pyeonchang. Jussi Jokinen ställer sig bland kritikerna. Det är en otroligt stor besvikelse, säger veteranen till Yle.

– Naturligtvis är det en besvikelse. Landslaget har alltid varit otroligt viktigt för mig och OS 2018 skulle antagligen ha blivit min svansång. Det är en otroligt stor besvikelse.

Jussi Jokinen håller inte tillbaka orden då Yles NHL-korrespondent får tag på Floridaanfallaren. Jokinen har spelat 83 matcher för Lejonen på vuxennivå och har sju medaljer i bakfickan – inklusive ett OS-silver och ett OS-brons.

Men 2018 kommer han istället att följa med turneringen från Florida. NHL beslöt att inte hålla paus för vinterspelen – ett besked som togs emot med ilska och besvikelse bland både fansen och spelarna själva.

Förstår beslutet, men godkänner det inte

Men Jokinen förstår beslutet åtminstone till en del. Ligan måste kunna utnyttja att publiktjuvarna NFL och MLB inte spelar då, menar han.

– Nog förstår jag deras argument. Både NFL och MLB har paus då så det är ett ypperligt tillfälle att fylla läktarna, säger Jokinen.

Men veteranen hoppas ändå på att man ännu kommer att nå en lösning i tvisten.

– Ligan vill ju säkert ha något i gengäld för att vi deltar. De upplevde att de inte fick tillräckligt från OS i Sotji, och därför beslöt de så här, menar Jokinen.

De facto hade det internationella ishockeyförbundet IIHF lovat att stå för alla NHL:s kostnader, som IOK meddelat att de inte tänker betala för OS i Sydkorea. Men NHL ville ha mer, vilket inte den olympiska kommittén ville gå med på. Vi kan inte särbehandla en enskild liga, skrev IOK i sin replik.

Ny lockout på kommande?

Vad händer nu? Jokinen själv befarar det värsta. Sommaren 2019 upphör det nuvarande kollektivavtalet och i nuläget är spelarna och klubbarnas ägare långt ifrån varandra. Att ägarna beslöt att inte låta spelarna delta i OS kan ha varit droppen som får bägaren att rinna över, menar Jokinen.

– Det här är otroligt frustrerande. Man hoppas ju att ägarna inser att det här är något som vi spelare faktiskt vill göra. För många är det en unik chans att representera sitt egna land, säger han.

– Ärligt talat så har det fört oss längre ifrån varandra med tanke på de kommande förhandlingarna. Det nuvarande kontraktet är en lottovinst för ägarna och de ville utnyttja oss här, säger Jokinen.

Jokinen syftar på ligans besked att tillåta spelarna att delta i OS ifall de går med på att förlänga det nuvarande kollektivavtalet med två år. I nuläget tvingas spelarna betala 20 procent av sin lön med så kallade escrow-betalningar, vilket spelarfacket menat att är på tok för mycket.

– Man behöver inte vara en siare för att se att det blir Lockout igen, avslutar Jokinen.

Diskussion om artikeln