Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle förenar finländarna under valkvällen den 9 april

Från 2017
Uppdaterad 05.04.2017 13:39.
Kommunalvalsaffischer på gata i Helsingfors.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Yle förmedlar resultaten från kommunalvalet och stämningarna från valkvällen till finländarna på webben, radio och tv på valsöndagen den 9 april.

Yle samlar än en gång finländarna för att följa valresultaten via olika medier. Vi följer rösträkningen både på riksomfattande och lokal nivå och hör såväl partiledarnas kommentarer om valresultatet som experters bedömningar om vad resultatet innebär för finländarna. Yle förmedlar också reaktioner och stämningar från olika delar av Finland.

Valkompass och valgalleri

Som public service-bolag har Yle som uppgift att modigt testa nya och unika sätt att föra demokratin närmare människan. I kommunalvalet förenade Yle valkompassen med valgalleriet.

På tv i serien Partidagen (Puoluepäivä) hördes för första gången de åtta partiordförandenas tv-tal. Inspelningarna av Partidagen lockade över tusen personer som publik i Yles studior. Svenska Yles serie Fokus på partiet bjöd på analyser, röster från fältet och intervjuer med partiordförandena på svenska i radio, tv och på webben.

I valgalleriet kunde alla kommunalvalskandidater publicera en egen presentationsvideo i valkompassen. Hittills har över 5500 kandidater utnyttjat den här möjligheten och videorna har redan setts ungefär 400 000 gånger. Yles valgalleri och valkompass öppnades för publiken i början av mars och 17 737 kandidaters svar finns publicerade där. I kommunalvalet finns totalt 33 618 kandidater, vilket ger en deltagarprocent på 53.

I år samarbetade för Yle första gången med kommersiella medier kring valkompassen. Yles valkompass fanns på följande webbplatser, utökade med dessa mediers egna valkompassfrågor: KSF Media (Hufvudstadsbladet, Östnyland, Västra Nyland), Uusi Suomi, Maaseudun Tulevaisuus och Suomen Kuvalehti.

Fakta och känslor förmedlas under valvakan

Yles resultatservice förmedlar valresultatet på svenska och finska på söndag kväll. Valvakan inleds i tv på finska kl. 19.30 på Yle TV1 och på svenska kl. 19.50 på Yle Fem. Valresultatet, kommentarer och analyser sänds direkt från studion i Böle, Kommunernas hus samt från partiernas valvakor.

Stämningarna från valvakorna förmedlas från Helsingfors och olika delar av landet: Yle finns på kvällen på plats i Utsjoki, Tammerfors, Åbo, Vasa, Rääkkylä och Villmanstrand och Svenska Yle rapporterar från de svensk- och tvåspråkiga regionerna med gedigen bevakning på svenska.yle.fi.

  • Valvaka på Yle Fem kl. 19.50. Hörs också i Yle Vega samma tid.
  • Yle TV1 valvaka kl. 19.30. Valresultat, kommentarer och analys.
  • Yle Radio Suomi valvaka kl. 19.50. Rösträkning i synnerhet ur regionernas synvinkel och besök på de olika partiernas valvakor.

Före valkvällen samlas de största partiernas ordförande till en gemensam valdebatt på torsdag den 6 april kl. 21.05 i Yle TV1.

Samma kväll på Yle Fem kl. 19.50 och Arenan är det dags för Svenska Yles satsning för en yngre publik, då kandidater från alla åtta riksdagspartier ska övertyga en ung panel om att just deras vision är den bästa.

Resultatuppföljning i realtid och robotnyheter om valresultatet

Nu har också robotarna gjort sitt intåg i valprogrammen. Yles resultatrobot Voitto producerar för första gången valresultatnyheter från samtliga kommuner i realtid så fort rösträkningen för kommunen är avslutad och det är klart vilka kandidater som gått vidare. Roboten Voitto arbetar på finska.

  • Yles resultatservice för kommunalvalet 2017:
  • Yles svenskspråkiga sajt: svenska.yle.fi
  • Yles finskspråkiga valsajt: yle.fi/vaalit
  • Valvakan på svenska i Yle Fem, Vega och Arenan med start kl. 19.50
  • Valvakan på finska samt nyheterna kl. 20.30 på finskt teckenspråk i direktsändning på tv och Arenan
  • Resultatservice finns i text-tv på sidan 600

För mera information:
Petri Kejonen, ansvarig producent, Yles nyhets- och aktualitetsverksamhet, tfn 040 754 4515, petri.kejonen@yle.fi
Pia Johansson, ansvarig producent för kommunalvalet på Svenska Yle, tfn 040 163 8596, pia.johansson@yle.fi

Diskussion om artikeln