Lastbilar köps igen - Sisu i Karis behöver mera folk

Bilfabrikören Sisu Auto i Karis ökar produktionen och anställer mera personal. Målet är att montera fyra lastbilar i veckan.
Försäljningen började öka redan i höstas och en högre produktionstakt kräver också mera kapacitet.
Det handlar om över tio nya jobb. Under hösten 2016 anställdes åtta personer inom montering och materialhantering i Karis. Under våren 2017 får ytterligare fyra personer anställning vid Sisu Auto.
Inhemsk åtgång
Största delen av lastbilarna säljs i Finland. De används bland annat av byggfirmor som nu har bråda tider då byggandet tagit fart. Bilarna behövs också vid timmer- och grustransporter.
Det är i första hand inhemska åkerier eller små och medelstora företag som köper lastbilarna. Statens satsningar på vägunderhåll och asfaltering märks också i efterfrågan, förklarar produktionschef Petri Reinilä.
- Lastbilsparken har blivit äldre och medelåldern på lastbilar i trafik allt högre. Nu har konjunkturen vänt och det märks inom den ökade lastbilsförsäljningen. Vi har också höjt våra marknadsandelar.
Sisu Auto säljer också utvecklingsservice till utländska företag och har ökat sin personal inom den sektorn.
I dagens läge monteras tre lastbilar i veckan men ännu inom 2017 är målet fyra lastbilar.
- Efter ganska många sämre år ser det nu ljusare ut inom vår bransch. Vi vill utveckla vår verksamhet nu när det finns goda chanser för det, säger Petri Reinilä.
Att Sisu Auto har vind i seglen gynnar också västnyländska underleverantörer som framställer bland annat stålkomponenter för lastbilarna.
Närmare 60 personer från Raseborg och närliggande områden hade sökt jobb vid fabriken.
Länge på verkstadsgolvet
Karisbon Jan Loskin har arbetat vid fabriken i 38 år. De 20 senaste åren har han installerat ledningsserier i lastbilshytterna. Arbetet tar ungefär en och en halv dag per bil.
Hytterna kommer i nästan färdigt skick från Daimler i Tyskland.
- Bilarna utvecklas hela tiden och nya saker kommer till. Samma bil kan både salta och ploga och kundens önskemål tas i beaktande, förklarar Loskin.
Han har också haft flera andra uppgifter vid Sisu Auto under årens lopp. Men aldrig det han egentligen är utbildad för.
- Jag är möbelsnickare men har inte jobbat en dag inom det yrket. Det fanns inte jobb i trakten då jag blev klar från yrkesskolan i slutet av 1970-talet. Av en slump kom jag till Sisu och här har jag trivts.
Sisu har blivit en familj och ett andra hem.
― Jan Loskin, fabriksarbetare
Fabriken blev för många som ett andra hem och de anställda umgicks också på fritiden. Det fanns bil- och fotoklubbar och så spelade man innebandy, fotboll och volleyboll två till tre gånger i veckan. I dag finns det ett gäng som bowlar i Ekenäs en gång i veckan, allt annat har fallit bort.
Både berg och dalar i bilbranschen
Jan Loskin och hans kolleger har hunnit uppleva både sämre och bättre tider vid Sisu Auto.
- På 1990-talet var det en hård nedgång och då sparkades många. Då måste också många unga gossar sluta som just hade skaffat hus åt sig, och så var det slut med allt. Som mest har jag varit permitterad sex månader i sträck under fyra-fem år. En eller två månader var det vanliga.
Om han hade blivit uppsagd hade det inte funnits liknande jobb i regionen. Närmaste motsvarande arbetsplats är bilfabriken i Nystad, 200 kilometer från hemorten.
Vid Sisu Auto i Karis jobbar 103 personer. I höstas anställdes åtta personer och nu under våren fyra till. Jan Loskin konstaterar att flera ur det äldre gardet har pensionerats under de senaste åren och att det behövs nya krafter.
- Det är bra med unga typer. Vi har ju en yrkesskola här på orten med billinje. Men vi har inte kunnat erbjuda praktik då vi själva inte hade arbete.
Då jobbet var hotat var stämningen också sämre på fabriken i Karis. Det kan ta en tid ínnan man vågar glädja sig fullt ut på verkstadsgolvet, menar Jan Loskin.
- Med vilket jobb som helst kan man blir uppsagd vilken dag som helst. Men det senaste årets uppgång gör att det känns mycket tryggare här nu. Våren har kommit och solen skiner.
4109288