Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Partimätning: Valet blir en rysare mellan de tre stora

Från 2017
Uppdaterad 06.04.2017 10:30.
grafik
Bild: Yle

Kampen om förstaplatsen i kommunalvalet ser ut att bli en verklig nagelbitare. Samlingspartiet toppar Yles sista partimätning inför valet med knapp marginal till Centern och SDP.

Samlingspartiet får ett stöd på 18,8 procent. Stödet för Centern är 18,6 procent och stödet för SDP 18,4 procent. Marginalerna mellan de tre stora partierna är med andra ord mycket små.

De gröna backar en aning jämfört med den senaste mätningen. Stödet ligger ändå på nästan 13 procent. Det här är fyra procentenheter högre än i senaste kommunalval.

Sannfinländarna, som gick framåt med två procentenheter i senaste mätning, tappar en aning och får nu ett stöd på 9,7 procent. Vänsterförbundet har däremot gått framåt i mätningen. Partiet får ett stöd på 9,4 procent: det högsta stödet sedan sommaren 2016.

Vår interaktiva grafik visar hur stödet för partierna utvecklats över tid. Texten fortsätter under grafiken.

SFP:s medvind ser likaså ut att fortsätta. Partiet ökar en aning jämfört med den senaste mätningen och får nu ett stöd på 5,3 procent.

Kristdemokraterna gör också väl ifrån sig i mätningen. Stödet för partiet har på en månad ökat från 3,6 procent till 5,1 procent.

Den ökade synligheten i samband med partiledardebatterna kan vara en bidragande orsak till lyftet för KD. Å andra sidan kan enskilda kast också förklaras av slumpen.

Den aktuella mätningen är gjord under en sjudagarsperiod mellan den 29 mars och den fjärde april. Mätningen kartlägger alltså de förändringar som skett sedan partimätningen för mars som publicerades på fredag.

Ungefär 1 500 personer intervjuades för mätningen - det här är betydligt färre en vanligt. Samtidigt var andelen tillfrågade som var säkra på sin åsikt högre än vanligt.

Mätningens felmarginal är 2,5 procentenheter i vardera riktning. Det här är en aningen större felmarginal än vanligt.