Etseri får jättepandor i år
Flytten av ett par jättepandor från Kina till Etseri har planerats tillsammans med Kinas ledande pandaexperter. I Etseri är byggandet av pandornas inhägnad i full gång. Det handlar om att skydda, inte dra in pengar, säger djurparkens vd.
I onsdags undertecknades i närvaro av president Sauli Niinistö och Kinas ledare Xi Jinping, ett avtal som slår fast att djurparken i Etseri får jättepandor.
I dagsläget har Kina samarbete med tretton länder vad gäller skydd och forskning av jättepandor.
Klimatet väldigt liknande
Avtalet mellan Kina och Finland gör det möjligt att utveckla forskningssamarbetet länderna emellan och att stärka skyddet av pandorna. Projektet ska få en vetenskaplig styrgrupp
Experter från Kina har besökt djurparken i Etseri. Parterna är hoppfulla, inte minst eftersom klimatet i Finland sägs motsvara klimatet i Qionglaibergen i Kina. Snö är dessutom inget obekant för pandorna.
- Det som nu byggs i Etseri är av första klass när man tänker på pandornas välbefinnande. Där får pandabjörnarna njuta av utrymme och snö. Det är en ära för Finland att få medverka i arbetet med att skydda detta enastående djur, säger jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio.
Etseri djurpark tar emot ett pandapar, enligt jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen (C) ska pandorna leveraras i slutet av året.
Handlar om skydd - inte om pengar
Från djurparkens sida meddelar man att man håller på och bygger en stor park, där detaljerna har planerats med de kinesiska experterna.
I Etseri har man jobbat sen ministeriet i december 2014 fattade beslutet att pandorna, om de kommer till Finland, ska placeras i Etseri djurpark.
Djurparkens vd Juhani Haapaniemi säger att det handlar om att skydda pandorna, inte om att dra in pengar på turister.
Miljonkostnader
Själva pandahuset är kring 2400 kvadratmeter stort och inhägnaden kring 3000.
I det här skedet kan man inte med säkerhet säga vad den slutliga kostnaden kommer att bli men Etseri stad har gått i borgen med 8,2 miljoner euro.
Pandaprojektet grundar sig på jord- och skogsbruksministeriets och det kinesiska skogsverkets (SFA) samarbete som pågått sen 1990-talet, samt på tre skogsskyddsprojekt som Åbo universitet samordnat i pandaområdet i Kina.