Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norskt påskfirande: Påskekrim läses bäst i en mörk hytte

Från 2017
Uppdaterad 14.04.2017 11:40.
Långa istappar hänger från tak på trähusvägg, en gul stuga i bakgrunden, två mänskofigurer fotade på avstånd
Bildtext Att läsa påskekrim på en stuga i ödemarken är en etablerad del av påskfirandet i Norge.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Att ligga under pläden på stugan och läsa deckare är en självklar del av det norska påskfirandet. Orsaken till att "påskekrim" uppstod går nästan hundra år tillbaka i historien.

På de små vägarna utanför Tromsö i Nordnorge är det lätt att föreställa sig en påskferie, eller ett påsklov, i sällskap av kriminalromaner. På de små vägarna rör sig bara någon enstaka bil, skyarna sveper över fjällen och vinden är iskall. Också de hurtbullar som har åkt skidor eller gjort en dagsvandring har låst om sig i stugan, eller sin "hytte" som det heter på norska.

Ett bokbord med nya krimromaner i en bokaffär.
Bildtext Norska deckarförfattare lanserar årets böcker till påsken och internationella deckare säljer också bra.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Påsken är den tid på året då norrmännen köper flest kriminalromaner. De stora deckarföfattarna lanserar sig ofta till påsken och det går under rubriken "påskekrim". Det syns också i bokhandeln Bokhuset Libris, där vi träffar bokhandlaren Martin Antonsen.

- Man vill gärna ha med sig en krimroman på stugan. Där är det lite skrämmande, mörkt och man är ganska ensam. Så det är extra skrämmande att sitta och läsa en krimbok, säger Antonsen.

Orsaken till att norrmännen läser påskekrim går tillbaka ändå till palmsöndagshelgen år 1923, då författarna Nordahl Grieg och Nils Lie skrev kriminalromanen "Bergenståget blev plundrat inatt". Den marknadsfördes genom en stor annons i Aftenposten och många läsare trodde att plundringen hade skett i verkligheten, eftersom det såg ut som en nyhetstext.

Tidningen blev nerringd av familjer som hade anhöriga på tåget och reklamkampanjen hade drag av ett aprilskämt - rånet i berättelsen skulle ske den första april.

Norge står sig som deckarnation

Sedan dess är påskekrim en självklar del av de norska påsktraditionerna. Gamla deckarserier sänds på tv och radion sänder hörspel i samma genre.

I bokhandlarna inreder man med bokhyllor som går under namnet påskekrim. Just nu har Jo Nesbø kommit ut med den nya delen "Törst" i thrillerserien om Harry Hole. En Nesbø-pappersdocka i naturlig storlek står mitt i bokhandeln.

En pappdocka av Jo Nesbö i naturlig storlek i en bokhandel.
Bildtext Jo Nesbø har sålt tre miljoner böcker i Norge.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

- Han är i en klass för sig - han har sålt tre miljoner exemplar i Norge. Så har vi Frode Granhus som har kommit med en bok, från Lofoten, som vi är väldigt glada för här uppe i norr. Så har vi Tove Alsterdal, som har kommit med en ny, och många andra nordiska krimförfattare, säger Antonsen.

Det har talats mycket om "nordic noir" -trenden, hur mycket har norska författare lyckats profilera sig som en del av fenomenet?

- Vi har väldigt många bra krimförfattare, som Gunnar Staalesen, Unni Lindell och Karin Fossum, som också blir exporterade till andra länder. Så norsk krim står sig väldigt bra internationellt, säger Antonsen.

Gruvliga mord som fascinerar

Sunniva Nikolina Skarheim har länge letat efter boken "Fjellgraven" - den nya delen till den svenska författarduon Hjorth Rosenfeldts kriminalserie. Hon har lovat leverera den till sin mamma. De läser mycket deckare båda två.

Sunniva ler mot kameran, rosiga kinder, stora hörlurar om halsen.
Bildtext Kriminalromaner har alltid hört till påsklovet för Sunniva Nikolina Skarheim.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Vad är det då som fascinerar?

- Det är den spänningen, att du inte vet var som har skett, vem som är mördaren. Och man bygger upp stämningen. Det har varit ett väldigt gruvligt mord och du går helt in i det. Du vill ju bara fortsätta läsa fram tills: jess, vi har löst mysteriet!

Diskussion om artikeln