Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Butikschef på Viking Line åtalad för whiskystöld

Från 2017
Uppdaterad 05.04.2017 19:25.
Dörren in till Ålands tingsrätt. På glasdörren står med stora svarta bokstäver tryckt: Tingsrätt, förvaltningsdomstol, salar, info, stämningsman.
Bildtext Butikschefen på Viking Line åtalas för att ha stulit dyr whisky för drygt 50 000 euro från tax freebutikerna. rättegång hölls idag i Ålands tingsrätt.
Bild: Malin Lundberg/Ålands radio

Idag avslutades rättegången i Mariehamn mot en före detta butikschef på Viking Line som stått åtalad för att ha stulit dyra whiskyflaskor från taxfreebutiker på olika färjor hos rederiet.

Dessutom är en annan åtalspunkt bedrägeri eftersom åklagaren hävdar att han ändrat priser på whisky och sen själv köpt för det lägre priset och efter köpet så har han ändrat tillbaka priset.

Pågick i 10 år

Enligt Viking Line är detta något som ska ha pågått i ungefär 10 år. Rederiet fattade misstankar mot mannen eftersom whiskyflaskor försvann på ett oförklarligt sätt på de färjor som mannen jobbade.

Enligt åklagaren så har mannen stulit flaskor genom att rapportera svinn, vilket ska ha varit på en mycket högre nivå än på andra färjor.

När mannen slutade på en färja så blev svinnet på samma nivå som på övriga färjor, men ökade på den han flyttade till.

Medger att han ändrat priser

Den före detta butikschefen medger att han ändrat priserna på två flaskor, men den ena var för så länge sen att det bör preskriberas.

I övrigt anser mannens försvarare att åtalen om grov stöld och bedrägeri ska förkastas eftersom dom hävdar att bevisningen är otillräcklig.

Den åtalade har en stor whiskysamling

Mannen har en whiskysamling på cirka 1 000 flaskor och av dem är hundratalet beslagtagna och hävdas vara stöldgods.

Mannen menar att han bland annat fått dem av leverantörer och köpt dom själv på andra ställen än på båtarna.

Åklagaren yrkar på att mannen döms till 1,5 års villkorligt fängelse och att de hundratalet beslagtagna whiskyflaskorna ska återlämnas till Viking Line. Viking Line har ett skadeståndskrav på drygt 50 500 euro.

Ålands tingsrätts dom kommer den 21 april.

Owe Sjöblom, Ålands radio

Diskussion om artikeln