Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omvärlden chockad över användningen av kemiska vapen i Syrien

Från 2017
Uppdaterad 07.04.2017 10:57.
Syriska barn behandlas efter att de utsatts för giftig gas.
Bildtext Syriska barn behandlas efter att de utsatts för giftig gas.
Bild: AFP / Lehtikuva

I gårdagens attack i nordvästra Syrien dödades åtminstone 70 människor enligt världshälsoorganisationen WHO. Västländerna anklagar Syriens president Bashar Al-Assad för gårdagens attack med kemiska vapen i den rebellkontrollerade Idlib-provinsen. Men Ryssland fortsätter att stöda den syriske presidenten.

Kriget i Syrien har pågått i sex år. Sammanlagt har 320 000 människor dödats och miljontals människor har drivits på flykt. Men det verkar inte bli något slut på lidandet för syrierna.

– Det här är en barbarisk regim, det är omöjligt för oss att föreställa oss att den skulle fortsätta leda Syriens folk efter att den här konflikten är över, säger Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.

Också i Finland är man chockad över gårdagens händelser både politisk som diplomatisk nivå.

– Det är tråkiga och förfärliga nyheter om den påstådda användningen av kemiska vapen i Syrien, säger ambassadrådet Mikael Långström vid Utrikesministeriet. Han ansvarar för ministeriets del för arbetet med att bekämpa användningen av kemiska och biologiska vapen.

Finlands officiella kommentar kom från utrikesminister Timo Soini igår som på Twitter skrev att det är chockerande nyheter gällande attacken med kemiska vapen i Idlib i Syrien. De som är ansvariga måste ställas till svars.

Fradga, spasmer och förlamning

De drabbade kvävdes, hade vätska i lungorna och fradga rann ur munnen med medvetslöshet, spasmer och förlamning som följd.

New York Times rapporterar att flera klorgasattacker har ägt rum tidigare. Då har bara några få dödats och gasen har avdunstat snabbt. Den här gången kollapsade människor också utomhus i stora mängder. Också människor som inte drabbades direkt blev sjuka då de kom i kontakt med offren.

USA tror att stridsmedlet som användes var nervgasen sarin.

Påven Franciskus kallar attacken för en oacceptabel massaker på oskyldiga civila.

Ambassadrådet Mikael Långström på Utrikesministeriet följer med användningen av kemiska vapen.
Bildtext Ambassadrådet Mikael Långström följer med frågor kring kemiska vapen på Utrikesministeriet.
Bild: Yle / Dan Ekholm

– Finland fördömer alltid användningen av kemiska vapen vem det än är som gör sig skyldig till det. Det finns ingen laglig användning av kemiska vapen. Det här så förbjudet som det bara kan vara, understryker Långström.

Han är noga med att man i det här fallet ännu talar om påstådd användning av kemiska vapen eftersom frågan ännu inte är utredd.

Långström anser att det nu är viktigt att utreda vad som verkligen har hänt. Finland följer med vad Organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW (Organization for the Probhibition of Chemical Weapons) och vad Förenta Nationerna gör i frågan. OPCW fick Nobels fredspris år 2013 för sitt omfattande arbete för att avskaffa kemiska vapen i världen.

OPCW har satt igång en operation för att ta reda på vad som egentligen har hänt i Syrien. I den här utredningen försöker man samla information från alla tillgängliga källor om giftgasangreppet.

Barnet är medvetslöst efter att ha inandats giftgas.
Bildtext Barnet är medvetslöst efter att ha inandats giftgas.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryssland håller Al-Assad under armarna

FN:s säkerhetsråd ska i kväll hålla ett krismöte där man diskuterar gasattacken. Många västländer vill fördöma gasattacken och Syriens president Bashar Al-Assad i kraftiga ordalag.

Långström hade hoppats på en fördömande resolution.

Ryssland har ofta satt sig på tvären. De enda som har möjlighet att släppa ner gas från flygplan är Syriens militär och Ryssland.

Ryssland har kommit med en alternativ förklaring till gårdagens händelser. Enligt Ryssland heter det att rebellerna i nordvästra Syrien har magasinerat kemiska ämnen som nu träffades av en bomb.

– Det är ett påstående som jag inte kan ta ställning till för jag känner helt enkelt inte till fakta tillräckligt bra, men jag har också hört det påståendet, säger Långström.

Kommendören för den rebellgruppen ”Fria Idlib armén”, Hasan Haj Ali kallar den ryska förklaringen för en lögn och att rebellerna inte har kapacitet att producera nervgas.

– Alla såg planet som bombade med gas, säger Hasan Haj Ali.

Gasattacken skedde i staden Khan Sheikhun i provinsen Idlib.
Bildtext Gasattacken skedde i staden Khan Sheikhun i provinsen Idlib.
Bild: AFP / Lehtikuva

Finland långt framme i bekämpning av kemiska vapen

Finland har haft en aktiv roll i att förstöra Syriens lager av kemiska vapen. En del av dem transporterade till Ekokems anläggning i Riihimäki.

Kemiska vapen kan till exempel vara klorgas. En fredlig användning av klor kan alltså omvandlas till ett vapen. Det råder alltså ingen brist på kemikalier.

Internationella utredningar har kunnat bekräfta att såväl Syriens president Bashar al-Assad som terrornätverket IS har gjort sig skyldig till att ha använt kemiska vapen mot människor. Den syriska militären har använt sig av kemiska vapen vid tre tillfällen och terrornätverket IS vid ett tillfälle.

Långström anser att Syrien rent folkrättsligt inte kan förhindra en internationell utredning av gårdagens gasattack eftersom landet har förbundit sig till att inte använda kemiska vapen. Därför måste Syrien se till att internationella utredare har tillträde till området.

Trenden med användningen av kemiska vapen i världen ser Långström som oroväckande. Det fanns långa perioder då de inte användes över huvud taget.

– Sedan några år har användningen igen kommit in på den internationella dagordningen, säger ambassadrådet Mikael Långström på Utrikesministeriet.

Det här är uppskakande nyheter och varför kan det här inte ta slut?

― Paula Vanninen, chef för Verifin

Det är över hundra år sedan kemiska vapen användes för första gången i första världskriget.

– Vi bör absolut bli av med kemiska vapen, det är vår uppgift, det jobbar vi här på Utrikesministeriet för. Vi måste konsekvent arbeta för att användningen av kemiska vapen fördöms i de allra striktaste ordalag och att de som har använt dem ställs till svars för sina gärningar för det är ett klart brott mot folkrätten, säger Mikael Långström på Utrikesministeriet.

Finland har ett institut som heter Verifin som erbjuder laboratorietjänster i kampen mot användningen av kemiska vapen. Verifin lyder under Helsingfors universitet och leds av Paula Vanninen. Svenska Yles Nyheter når henne på telefon på en resa i San Fransisco.

– Det här är uppskakande nyheter och varför kan det här inte ta slut, frågar sig Vanninen.

Det som tyder på att det här är en nervgasattack är att pupillerna på offren har blivit mycket små, försvagad syn och kramper.

Verifin kan analysera prover i Finland och de internationella organen så besluter.

FN:s generalsekreterare vädjar om internationellt skydd för civila i Syrien.

– Behovet av humanitär hjälp och skydd av civila i Syrien har aldrig varit större, sade generalsekreteraren Antonio Guterres.

Al-Jazeera har på sin Facebook-sida publicerat en video som visar offren för gasattacken. Varning för starka bilder.

Källor: Reuters, New York Times, intervjuer med Verifin och Utrikesministeriet.