Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Det låter helt ofattbart” – ministrar om de rasistiska påhoppen mot kandidater

Från 2017
Uppdaterad 06.04.2017 04:45.
Kommunalvalsaffischer på gata i Helsingfors.
Bildtext Rasistiska påhopp är vardag för en del kandidater. Så får det inte vara, anser ministrar.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Rasistiska påhopp gör att flera kommunalvalskandidater känner sig otrygga. De vill inte längre föra kampanj ensamma på stan. Förkastligt, ingen ska behöva vara rädd, anser ministrar.

Glåpord och hot om våld är vardag under kommunalvalskampanjen, berättar två politiker med invandrarbakgrund. Det här oroar justitieminister Jari Lindström från Sannfinländarna.

- Ingen ska behöva vara rädd. Det finns utrymme för olika åsikter i den här världen, men det är förkastligt att skrämma folk så att de inte vågar röra sig på gatorna. Det ska fördömas.

Justitie- och arbetsminister Jari Lindström i talarstol med finländsk lejonlogo.
Bildtext Det är värdefullt att som politiker kunna gå på gaten utan kortege, anser Jari Lindström.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Lindström berättar att han själv brukar gå på Helsingfors gator, och att han nästan alltid får göra det i fred.

- För mig är det värdefullt att det är så i Finland. Det skulle vara otrevligt om det går till det att man måste röra sig i sällskap.

Enligt Lindström är det allvarligt med rasistiska påhopp, oavsett om det riktar sig mot en politiker eller en annan medborgare.

Efterlyser respekt och förstånd

Finansminister Petteri Orpo från Samlingspartiet säger att det låter helt ofattbart att kandidater i kommunalvalet utsatts för den här typen av påhopp och måste känna sig rädda.

Petteri Orpo.
Bildtext Ofattbart, säger finansminister Petteri Orpo. Alla har rätt att ställa upp i val, det måste var och en respektera.
Bild: All Over Press

- Finland är en demokrati och en rättsstat. Alla har rätt att ställa upp och delta i val, det måste var och en respektera.

Orpo tror det handlar om ett bredare fenomen.

- Det har blivit allt vanligare med hatprat. Jag hoppas att folk skulle använda sitt förstånd och bete sig som finländare bör.

Lång erfaren av hatprat

En som har en lång erfarenhet av hatprat och påhopp riktat mot politiker är rikdagsledamoten Ben Zyskowicz från Samlingspartiet. Årets kampanj är inget undantag.

Ben Zyskowicz på torget i Forssa
Bildtext Ben Zyskowicz på torget i Forssa år 2015.
Bild: Yle/ AG Karlsson

- Jag har varit med länge, och alltid har det funnits personer som skriker åt en, men det tycks ha blivit mycket värre.

Zyskowicz säger att han har råkat ut för en hel del rasistiska påhopp, också under den här kommunalvalskampanjen. Det här får honom att oroa sig för framtiden.

- Det är jätteallvarligt om det blir så att kandidater, speciellt med invandrarbakgrund, inte vill ställa upp i kommande val på grund av att det förekommer rasistiska påhopp.

Kandidaterna förbereds: Ring polis, för inte kampanj ensam

Hos De gröna har kandidaterna förberetts på att påhopp och aggressioner förekommer, berättar kampanjchef Kirsi Syväri.

- Det är väldigt synd att sådant händer, men det är inte nytt. Vi har förberett oss genom att berätta för våra kandidater hur de ska hantera dylika situationer. De vet att man inte behöver gräla med vem som helst och om de behöver hjälp så ska de ringa polisen. Ingen bör heller föra kampanj ensam, säger Syväri.

Enligt Syväri är det i huvudsak kvinnliga kandidater och kandidater med invandrarbakgrund som utsätts. Men nästan alla kandidater kan utsättas.

Meningsskiljaktigheter är okej, och de får vara häftiga. Men att hota andra hör inte till en demokrati.

― Joonas Leppänen

Också Vänsterförbundets partisekreterare Joonas Leppänen säger att hot och aggressioner är ett stort problem - och att det främst är kvinnor och personer som tillhör en etnisk minoritet som drabbas.

- Meningsskiljaktigheter är okej, och de får vara häftiga. Men att tysta ner och försöka förtrycka och hota andra hör inte till en demokrati och bör absolut inte tolereras.

Samlingspartiets partisekreterare Janne Pesonen konstaterar att det för tillfället är nästintill omöjligt att diskutera invandringsfrågor på ett rationellt, faktabaserat sätt.

- År för år blir språket allt häftigare och den negativa kritiken har fått en aggressivare form. Det går lätt så långt att kandidaten upplever situationen som hotfull.

Partisekreterare: Vi behöver kampanjfred

Svenska Folkpartiets partisekreterare Fredrik Guseff upplever å sin sida att situationen försämrades redan för flera år sedan.

- Nog har vi under de senaste åren sett att det har blivit aktivare på den fronten, att man inte alltid riktigt har pejl på vad som är okej att säga och göra och vad som inte är okej. Men vi har inte noterat att det nu under kommunalvalet skulle ha blivit värre än under de senaste valet.

Socialdemokraternas partisekreterare Antton Rönnholm efterlyser för sin del kampanjfred.

- Vi har talat om det sinsemellan med andra partisekreterare, att det borde finnas en valfred eller kampanjfred. Alla måste få föra kampanj och diskutera viktiga frågor med folk i lugn och ro.

De grönas kampanjchef Kirsi Syväri samt partisekreterarna Joonas Leppänen (Vf), Janne Pesonen (Saml), Fredrik Guseff (SFP) och Antton Rönnholm (SDP) intervjuades av Victoria Wirén.

Valreklam ute på gata i Helsingfors.

Också feministerna utsatta för rasistiskt klotter

Speciellt utsatta är kandidater med invandrarbakgrund.

Diskussion om artikeln