Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vita huset: Steve Bannon petas från säkerhetsrådet

Från 2017
Uppdaterad 06.04.2017 06:55.
Steve Bannon
Bildtext Stephen Bannon
Bild: EPA/SAUL LOEB / POOL

USA:s president Donald Trump möblerade på onsdagen om i USA:s nationella säkerhetsråd. Samtidigt petades chefsstrateg och äldre rådgivare Stephen Bannon från säkerhetsrådet, rapporterar Bloomberg.

Enligt högt uppsatta tjänstemän inom Vita huset handlar det inte om en degradering, utan om att Bannon har uppnått det han hade som mål att göra som medlem av säkerhetsrådet, rapporterar The Washington Post.

Enligt tjänstemännen var Bannons uppdrag i säkerhetsrådet att handleda och överse den förre nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn i hans arbete med att omforma rådet. Det gjorde han på avstånd, han ska sällan ha deltagit i möten.

Enligt Bloomberg blir också inrikessäkerhetsrådgivaren Tom Bossert nedgraderad. Samtidigt återfår chefen för den nationella underrättelsetjänsten Dan Coats och försvarschefen Joseph Dunford sina permanenta platser i rådet.

Beslut om plats i rådet kritiserat

Den kontroversielle Bannon, som också fungerade som Trumps kampanjchef under presidentvalskampanjen, är en av grundarna bakom och tidigare chefredaktör för den konspiratoriska mediesajten Breitbart. Han anses stå nära högerextremister.

Bannon gavs en plats i säkerhetsrådet i ett tidigt skede efter att Trump tillträtt som president, ett beslut som har kritiserats bland annat av en del ledamöter i kongressen.

Källor: Bloomberg, Reuters, Washington Post.

Diskussion om artikeln