Hoppa till huvudinnehåll

Sport

“Fy fasen för intolerans” – familjen Kallurs regnbågsflagga stulen

Från 2017
Regnbågsflagga vajar.
Bildtext Regnbågsflaggan är en populär symbol inom HBTQ-rörelsen.
Bild: All Over Press

Jag är skärrad, säger Susanna Kallurs bror Martin till Expressen efter sabotaget familjens sommarstuga utsatts för. Familjen misstänker att högerextrema Nordiska motståndsrörelsen ligger bakom stölden.

Det var natten till onsdag som en regnbågsflagga revs ner från flaggstången på den svenska idrottsfamiljen Kallurs sommarstuga i Vikarbyn.

Stugan ägs av det tidigare NHL-proffset Anders Kallur och frun Lisa, men initiativet till flaggan kom från deras son Martin, som liksom systrarna Susanna och Jenny Kallur friidrottat på elitnivå.

– Jag är själv hbtq-person. Det gör det hela väldigt olustigt. Jag är skärrad. Att någon går och skär ner den. Det tror inte jag är någon som bara är ute efter att snatta en flagga, säger han till Expressen.

– Fy fasen för intolerans. Mer öppenhet och kärlek åt folket! Vi krigar vidare, skriver den tidigare häckvärldsstjärnan Susanna Kallur på Instargam.

”Kärlek måste segra”

Regnbågsflaggan, eller Prideflaggan, har enligt Martin Kallur fått positiv respons i grannskapet, där man dock även hittat klistermärken som hyllar högerextrema Nordiska motståndsrörelsen (NMR) på lyktstolpar och elskåp.

Kallur har inga bevis på att NMR ligger bakom stölden, och talespersonen Pär Öberg kommenterar kort och gott till Expressen att han ”skiter i den anklagelsen”.

NMR uppges ha ett starkt fäste i landskapet Dalarna, där familjen Kallurs stuga finns, men Martin Kallur vägrar ge upp kampen.

– Alltmedan hat, intolerans och hyckleri ökar i världen, händer samma med motståndet mot dem, skriver han på sitt Instagramkonto.

– Det första jag gjorde i morse var att beställa en ny flagga, eftersom kärlek, öppenhet och mänskliga rättigheter alltid måste segra.

Diskussion om artikeln