Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Doldis i kammarorkester får kulturpris

Från 2017
Intendent Gun-Maj Peltoniemi vid Mellersta Österbottens kammarorkester
Bildtext Intendent Gun-Maj Peltoniemi vid Mellersta Österbottens kammarorkester.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Det är inte bara att sjunga och spela, man måste administrera också. Den beskrivningen passar bra in på Gun-Maj Peltoniemi, intendent för Mellersta Österbottens kammarorkester. På torsdagskväll får hon ta emot ett pris på 10 000 euro av Svenska Österbottens kulturfond.

Hon får priset för sitt arbete med orkestern under flera decennier. Prisutdelningen sker i Schaumansalen i Jakobstad.

I prismotiveringen lyfts Gun-Maj Peltoniemis insatser fram när det gäller den position som orkestern har idag, både nationellt men inte minst internationellt. Hennes insatser för svenskan i orkesterns verksamhet betonas också i motiveringen.

En rörd pristagare

Gun-Maj Peltoniemi har tillsammans med Juha Kangas som startade orkestern 1972 lyft fram den till en professionell nivå 1989. Efter det har kammarorkestern etablerat sig på den position den har idag i det finländska musiklivet.

Arbetet har fortsatt med den nye orkesterledaren Sakari Oramo som efterträdde Kangas när han gick i pension. Gun-Maj Peltoniemi kommer själv att bli pensionär i sommar.

- När jag fick telefonsamtalet om att jag tilldelas det här priset blev jag alldeles stum. Jag visste inte vad jag skulle säga, jag tänkte först att det här samtalet är inte till mig, jag är fel person helt och hållet, säger Gun-Maj Peltoniemi.

- Jag har sedan 1981 fått vara med och utveckla orkestern från en orkester bestående av studerande till en professionell kammarorkester.

- Jag uppfattar mig själv som en spindel i nätet, min uppgift är att försöka få det att fungera så bra som möjligt men jag är inte den som skall synas.