Aung San Suu Kyi förnekar etnisk rensning av muslimer i Burma - "alltför starkt uttryck"
Nobels fredspristagare Aung San Suu Kyi förnekar att Burma skulle ha gjort sig skyldigt till etnisk rensning av den muslimska rohingya-minoriteten.
Burma har varit tvunget att försvara sig mot beskyllningar om omfattande etniska förföljelser efter att FN:s människorättsråd förra månaden kom överens om att grundligt utreda anklagelserna.
- Jag tror inte att det pågår etnisk rensning. Jag tror att det är ett alltför starkt uttryck för vad som händer,sade Suu Kyi i en intervju för det brittiska rundradiobolaget BBC.
Suu Kyi har lett Burma sedan hennes oppositionsparti vann en jordskredsseger år 2015 men militären har ändå i praktiken vetorätt över alla större beslut.
Mord och massvåldtäkter
Det är främst armén som anklagas för människorättsbrott som har lett till att tiotusentals medlemmar av rohingya-minoriteten har flytt utomlands.
Under den senaste tiden har minst 75 000 människor flytt västerut till det muslimska grannlandet Bangladesh från den västra Rakhinestaten där det bor över en miljon muslimska rohingyas.
Burma har länge betraktat rohingyas som ekonomiska invandrare från Indien och Bangladesh och de flesta har aldrig beviljats burmesiskt medborgarskap.
Kofi Annan utreder
Tiotusentals flydde till interna flyktingläger då nya blodiga våldsamheter bröt ut mellan muslimer och buddhister år 2012.
FN vill utreda om armén har gjort sig skyldig till mord, tortyr och massvåldtäkter i Rakhine där ögonvittnen har berättat om hur soldater mördade småbarn inför deras mödrar i en medveten terrorkampanj.
Burma har stretat emot och inlett en egen utredning. Landet har också anlitat FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan för att utreda den svåra konflikten mellan muslimer och den buddhistiska folkmajoriteten.
Muslimer dödar också muslimer
Suu Kyi som belönades med Nobels fredspris under sin tid som långvarig oppositionsledare, har ändå fått mycket kritik för att hon har varit så passiv i frågan.
Hon medgav att det pågår fientligheter i Rakhine även om hon inte ville anklaga enbart armén.
- Det är också muslimer som dödar muslimer om de tror att någon samarbetar med myndigheterna, sade Suu Kyi.
- Det handlar inte bara om etnisk rensning. Det handlar om folk på två sidor om en klyfta och denna klyfta försöker vi minska, försäkrade Suu Kyi som har varit försiktig i sin kritik av armén.
Inte fria händer
Suu Kyi försäkrade att armén inte har fria händer att "mörda och våldta" trots sin starka, skyddade ställning.
- De har rätt att gå in i strider och det finns ju i författningen att militära frågor hör till armén, sade Suu Kyi.
Hon har sagt att hon vill skriva om den omstridda grundlagen som skrevs av armén inför det historiska, demokratiska valet år 2015 som Suu Kyi alltså vann.
Hennes styrande parti NLD vann förra veckan fyllnadsval över hela landet med undantag av minoritetsområden som Rakhine.
Den burmesiska ledaren lovade också att alla rohingyas som har flytt utomlands får komma tillbaka.
- Om de återvänder så kommer de att vara trygga, försäkrade Aung Sang Suu Kyi.
källor: BBC, Reuters Afp, Yle