Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ät rätt, sov gott och motionera - nyckeln till en sundare e-sport

Från 2017
Uppdaterad 07.04.2017 12:38.
Rasmus Enholm, Robin Strömfors, Jimmy Ekström, Jonathan Perälä, Isak Jansson och Kevin Söderholm spelar CounterStrike.
Bildtext Rasmus Enholm, Robin Strömfors, Jimmy Ekström, Jonathan Perälä, Isak Jansson och Kevin Söderholm spelar CounterStrike.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Sov gott, ät rätt och träna - både fysiskt och mentalt. Dessa enkla råd och rön implementeras just nu på en grupp studeranden vid Yrkesakademin i Närpes. Målet? Att få ungdomarna att bli bättre på e-sport.

I ett klassrum för datanomstuderanden i Närpes har sex killar samlats för morgonföreläsning under sin tränare, Peter Siegfrids.

Siegfrids är själv fotbollstränare och lärare i vardagen, men genomför just nu ett projekt inom e-sport vid Yrkesakademin i Österbotten. Finansieringen för projektet kommer från Utbildningsstyrelsen och görs i tätt samarbete med yrkesinstitutet Prakticum, där man kan studera e-sport.

– Vi tar hand om våra studerandes välmående, främst fokuserar vi på de som sysslar med att spela dataspel. Alla i vårt lag är just nu datanomer, men utbildningen är riktad till alla studeranden. Man kan komma från vilken linje som helst egentligen, betonar Peter Siegfrids.

Mottagandet hos de studerande, tredje års datanomerna från Sydösterbotten har varit entusiastiskt, berättar Rasmus Enholm från Bergö i Malax.

– Det har nog varit jättebra tycker vi. Det har varit en avvikelse från den vanliga skoldagen och vi får prova på något som vi är passionerade för själva, just e-sporten. Det hjälper oss på vägen, vi får spela på fritiden och sen på skoltid ägnar vi oss mer att åt hur vi kan hjälpa oss själva med det mentala och fysiska, berättar Enholm

Kevin Söderholm och Rasmus Enholm från YA i Närpes gillar att spela.
Bildtext Kevin Söderholm (sittande) samtalar med lagkapten Rasmus Enholm.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Fakta: Vad är e-sport?

Stärkt kommunikation

Enholm är kapten i det lag som från YA:s sida kommer att delta i en turnering i Helsingfors den 11 april. Tillsammans med vicekaptenen Kevin Söderholm har de i samband med utbildningen fått lära sig en hel del om gruppdynamik och kommunikation.

– Vi har jobbat aktivt med lagkänslan inom utbildningen. Vi har fått en hel del coachning av Peter kring till exempel hur man uppför sig som lagkapten och vikten av att lyssna på varandra. Utbildningen har stärkt vår kommunikation ganska mycket, konstaterar Rasmus Enholm.

– Speciellt viktigt blir det att kunna lyssna på en ledare och ta emot order och ta till sig budskapet. Man kan inte tänka på sig själv hela tiden heller, men man måste ändå klara av att fatta snabba och självständiga beslut när man vet att det krävs. Spelvärlden är tidvis ganska kaotisk, förklarar Kevin Söderholm.

Både Enholm och Söderholm är överens om att egenskaper och insikter de får lära sig i samband med programmet för e-sport kommer att hjälpa till på deras framtida yrkesbana.

Bägge är inriktade på att studera vidare på yrkeshögskolenivå i Vasa efter att studierna i Närpes tar slut till våren.

Kevin Söderholm spelar Counterstrike
Bildtext Kevin Söderholm spelar Counterstrike.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

"Spelar gör de hur som helst"

Det övergripande målet för både projektet i Närpes och den pågående studiehelheten vid Prakticum (som även ger studieprestationer i registret) är att få e-sportarna att leva sunt och tänka på sin hälsa. Projektet skapar inte spelare, för spelarna finns redan.

Peter Siegfrids betonar vikten av att ta hand om de individer i samhället som redan ägnar en hel del av sin vakna tid åt att spela.

Peter Siegfrids coachar e-sportarna i Närpes.
Bildtext Peter Siegfrid coachar e-sportsentusiasterna vid YA i Närpes.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

– Mottagandet har varit väldigt positivt från de studerandes sida. De som inte tidigare varit så intresserade av idrott i skolan har hittat sina grenar och blir allt mer intresserade av fysisk aktivitet. Vårt projekt här i Närpes har pågått en ganska kort tid, så jag har inga belägg för att påstå att vår grupp skulle ha fått bättre hälsa, men vi hoppas naturligtvis på det, säger Siegfrids.

I samband med läsåret 2015-2016 vid Prakticum kunde FM Mirka Tukia i sin pro gradu-avhandling påvisa att mer än hälften av de 21 kursdeltagarna enligt egen bedömning fått en bättre fysisk hälsa genom att delta i utbildningsprogrammet.

Ett intressant resultat av enkätundersökningen var också att merparten av deltagarna rapporterade att de spelar mindre, men utnyttjar speltiden mer effektivt.

Äta, sova, motionera

Bergökillarna Kevin Söderholm och Rasmus Enholm känner igen sig, när riskerna med okontrollerat spelade kommer på tal.

– I högstadiet blev det ofta att man satt upp till kring midnatt och spelade och glömde bort att äta. Nu har vi fått lära oss vikten av att äta och sova och det har nog varit en personlig väckarklocka för mig, att jag måste gå och lägga mig tidigare och träna och äta rätt. Det har hjälpt mycket, medger Kevin Söderholm.

Peter Siegfrids föreläser i näringslära för datanomerna.
Bildtext Peter Siegfrids föreläser i näringslära.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

För Rasmus Enholm har det inte skett någon egentlig förändring i antalet timmar han spelar, men resultat av utbildningen går att skönja i hur han förhåller sig till tillvaron.

– Det som ändrats mest är väl nog sovandet. Vi har lärt oss vikten av att gå och lägga oss tidigare. Annars tycker jag inte det ändrats så hemskt mycket, jag spenderar nog ännu det mesta av mina dagar med att spela. Tiden för motion har nog också ökat, berättar Enholm.

Peter Siegfrids har pratat mycket om struktur i vardagen när han föreläst för de unga datanomerna i Närpes.

– Vi har funderat mycket kring en 8+8+8 modell. Man skall sova åtta timmar, vara åtta timmar i skolan och sen finns åtta timmar fritid. I den sista biten ingår spelandet som ett element, så det behöver inte bli så sent på natten, men vissa turneringar går nog in på småtimmarna också. Det är ändå lite av en myt att man måste vara upp sent för att kunna spela, säger Siegfrids som själv också spelat datorspel sen han var sju år gammal.

Turnering = toppen

Projektet i Närpes kulminerar under påskveckan när datanomerna från YA åker på turnering till Helsingfors. Där får de möjligheten att mäta sig med andra spelare från Svenskfinland och träffa andra e-sport aktiva.

Ett litet "stafettkarnevalen för e-sport" kunde man nästan kalla det.

– Jag är glad över att vi får åka. Det är trevligt att få göra något från skolan som man verkligen tycker om. Man får chansen att åka ut i världen och uppleva något som man inte kanske annars fått göra. Jag är glad och tacksam över att vi får chansen, säger lagkapten Enholm.

Åtminstone Kevin Söderholm medger att han sen några månader tillbaka satsar mer professionellt på sitt spelande. Både Kevin och Rasmus Enholm när en dröm att en dag kunna försörja sig på e-sport men konstaterar i samma veva att en dylik dröm för tillfället känns avlägsen. När killarna spelar är det oftast Counterstrike det handlar om, det är också på tapeten vid turneringen i Helsingfors den 11 april.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Ät rätt, sov gott och motionera - nyckeln till en sundare e-sport - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Att jobba vidare på att bli en så bra spelare som möjligt är något som killarna kommer att göra samtidigt som målet är inställt på att studera vidare.

Men spelandet vägrar de släppa.

– Man måste vara väldigt uppdaterad, det räcker att man tappar några månader så har man mycket att komma ikapp. Man måste sätta ner en hel del tid på att hänga med, men drömmen är att man är 80 år gammal och fortfarande sitter och spelar, skrattar Rasmus Enholm avslutningsvis.

Diskussion om artikeln