Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands främsta amatörgolfare går i Ilonens fotspår – ”Om jag vinner där är det ganska sjukt”

Från 2017
Uppdaterad 06.04.2017 15:44.
Matias Honkala våren 2017 i Nordsjö tillsammans med tränaren Timo Rauhala.
Bildtext Matias Honkala tillsammans med tränaren Timo Rauhala i Nordsjö i Helsingfors.
Bild: Yle/Mikael Oivo

Finlands bäst rankade amatörgolfare är 17-årige Matias Honkala från Sibbo. Med tanke på den framtida proffskarriären är den här säsongen och nästa ytterst viktiga för löftet som tränas av Timo Rauhala, mer bekant som Mikko Ilonens tränare.

I dagsläget är Matias Honkala rankad på 61:a plats i amatörernas världsranking. Med det är han 17:e bäst rankad av européerna. Han är utan tvekan det största finländska amatörlöftet på herrsidan.

Honkala har blivit inbjuden till flera stora internationella amatörtävlingar. En av höjdpunkterna var juniorernas Ryder Cup i fjol dit endast sex under 18-åriga europeiska pojkar fick inbjudan.

”Om jag vinner där är det ganska sjukt”

Honkala planerar att fortsätta som amatör i åtminstone två år till, tills merkonomstudierna i Borgå är avklarade. Under amatörkarriären försöker Honkala vinna något stort.

– Till de viktigaste tävlingarna hör British Amateur, den största amatörtävlingen. Om man klarar sig där eller till och med vinner är det ganska sjukt.

– Om jag vinner den är jag nöjd med min amatörkarriär. Därifrån är det bra att fortsätta sedan.

Mikko Ilonen fick en flygande start på sin proffskarriär efter segern i just British Amateur år 2000. Segraren där får bland annat chansen att delta i legendariska US Masters.

– Genom att lyckas i någon av de största amatörtävlingarna blir du uppmärksammad i golfkretsarna. Du kommer in i en värld där du ges möjligheter då du blir proffs, berättar Honkalas och Ilonens tränare Timo Rauhala.

– Det handlar framför allt om British Amateur och US Amateur där det gäller att lyckas.

På sikt hör US Masters som spelas den här veckan till turneringarna som Honkala drömmer om att få delta i, ja inte bara delta.

– En av drömmarna är förstås Masters, att vinna den gröna rocken. Också British Open.

Matias Honkala våren 2017 i Nordsjö.
Bildtext Honkala har vuxit upp som golfare i Nevas Golf i Sibbo.
Bild: Yle/Mikael Oivo

– Om man inte vinner dem så skulle det ändå vara fint att ha en plats att spela på, som Europatouren eller PGA Tour till exempel. Det är huvudmålet, att ha en plats att spela på varje år.

En ung och galen yrboll

Honkala som representerar Nevas Golf i Sibbo har utvecklats med stormsteg under de senaste åren då han vunnit en del tävlingar i Finland med förkrossande marginal.

– Jag har börjat slå ganska bra. Jag slår rakt och missar inte mycket från fairways. Jag puttar bättre. Allt är egentligen mycket bättre.

– Det enda jag behöver förbättra på är närspelet. Jag måste göra flera up and downs från chippar och bunkerslag.

Vad är du bäst på i golf, vad känner du dig mest säker på?

– När jag hittar min ”game mode” slår jag öppningarna bra, träffar nästan alla fairways och greener. Jag brukar komma ganska nära och gör många birdies.

– Det kommer också bogeys för jag spelar ganska aggressivt.

Det finns tusentals golfare i världen vars tekniska kunnande är strålande. Det som avgör på toppen är den mentala biten.

– Matias är en spelare till sinnet. Han är en yrboll i positiv bemärkelse. Han besitter en viss sorts galenskap och vågar göra modiga val, berättar tränaren Rauhala.

– Han lär sig också snabbt. Han lyssnar noggrant men gör sin egen grej. Vi får se vart det leder.

Vad har ni fokuserat på i Matias spel under de fyra åren som du tränat honom?

– Vi är inne i den perioden när killen förändras. Han är 17 år nu och växer ur puberteten för att ta itu med kraven i herrgolf. Det har vi lyckats med rätt så bra.

Om man jämför Matias med dina övriga adepter, till exempel Mikko Ilonen, vad har de för gemensamt och vad skiljer dem åt?

– Båda är väldigt självständiga, vilket är gemensamt för alla toppspelare. De är modiga till sinnet och klarar av att fatta egna beslut. De lever sitt eget golfarliv och är inte så beroende av andra.

Matias Honkala våren 2017 i Nordsjö tillsammans med tränaren Timo Rauhala.
Bildtext Matias Honkala behöver finslipa på närspelet.
Bild: Yle/Mikael Oivo

– Det positiva är att de kan lita på sina tränare och andra människor som de har runt omkring sig, men de gillar inte alls om någon försöker komma in på deras tomt.

Hur bra ser Matias situation ut nu med tanke på framtiden?

– Killen är lugn och redo att spela. Han har inga större störande element runt omkring sig, så det ser bra ut.

Reser runt världen

I år har Honkala gjort fyra spelresor utomlands, bland annat till Sydamerika. Till näst ska han åka till USA där han spelar i en stor inbjudningstävling.

Det ständiga resandet gör det utmanande att få till det med studierna som enligt planerna pågår i ett och ett halvt år till.

– Golfen går först. Det är svårt med studierna när det är så mycket resor, men jag försöker hårt.

Hur mycket tränar du för tillfället?

– Varje dag.

Matias Honkala våren 2017 i Nordsjö.
Bildtext Matias Honkala slår långt och rakt.
Bild: Yle/Mikael Oivo

Hur mycket reser du i år?

– Det beror på om det finns bra tävlingar i Finland eller inte. Nu har jag haft fyra resor redan i år. Det blir säkert minst tio resor under året.

Hur roligt är det att få åka utomlands för att träna och tävla?

– Det är roligt. Man behöver ju inte betala allt själv ännu. Man får ganska bra stöd från golfförbundet. Amerikaresan handlar om en inbjudningstävling. Vi är 54 spelare och tävlingen betalar allting för oss.

– Det blir kul att spela där med andra som jag känner från Sverige, Norge och Danmark. Jag har kompisar från hela världen, kan man säga. I Sydamerika fick jag en ny kompis från Chile. Det är ganska roligt, faktiskt.

Säsongens stora amatörtävlingar British Amateur och US Amateur väntar i juni och augusti.

Diskussion om artikeln