Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Bilden som kan avslöja om du är narcissist

Från 2017
Uppdaterad 11.04.2017 10:22.
Bläckfläck ur Rorschachtest. Svarta och röda abstrakta figurer.
Bildtext Ett av de tio korten med bläckfläckar som utvecklades av schweizaren Hermann Rorschach.
Bild: Wikipedia

Det är lättare för en narcissist att bli till exempel president i USA än att bli förman på Ejendals skofabrik i Österbotten.

Ejendals blivande personalchef Hanna Peltokangas testade förmän för sin doktorsavhandling vid Vasa Universitet. Hon använde sig bland annat av Rorschachtestet, en kontroversiell men beprövad metod som har använts i 100 år.

Förmännen uppvisade en klart högre grad av narcissism, 27 procent jämfört med 8 procent för sina underlydande. Överraskande nog verkade de narcissistiska cheferna vara både outtröttliga och populära chefer.
- Men när jag tittade närmare på resultaten visade det sig att de narcissistiska förmännen alla hade haft sitt jobb i mindre än två år. Därefter börjar problemen märkas, säger Peltokangas.

Idag testar hon som HR-chef alla arbetssökande inom den svenskägda Ejendals-koncernen med Rorschach. Och hon aktar sig för att låta alltför narcissistiska personligheter bli förmän. Risken för samarbetsproblem är stor. Narcissisten tenderar att bli manipulativ och tänka mer på sin egen vinning än på organisationens.

Bild på Hanna Peltokangas
Bildtext - Rorschach är det enda testet som finländska domstolar accepterar som bevis. Så säkra resultat ger det, säger Ejendals HR-chef Hanna Peltokangas.
Bild: Yle/Stefan Brunow

Narcissism en folksjukdom?

En av USA:s ledande forskare i narcissism, W. Keith Campbell, professor i psykologi vid universitetet i Athens, Georgia, anser att narcissismen sedan 1970-talet utvecklats till en epidemi, åtminstone i USA. Flera testresultat visar på detta. Dessutom stimulerar både den nyliberala samhällsutvecklingen och sociala medier egocentricitet i alla tänkbara former.
- Ungefär 20 procent av befolkningen får höga poäng i narcissistiska personlighetstest. Men den patologiska narcissismen, där det är fråga om en klinisk diagnos, den gäller bara för en procent.
I Finland rör det sig alltså om cirka 55 000 personer, säger Campbell.
Därmed fyller den kriteriet för en folksjukdom.

Psykologen Keith Campbell från USA.
Bildtext - Faktakontroll är det viktigaste motgiftet mot narcissism inom politik och organisationer, anser professor W.Keith Campbell.
Bild: Yle/Stefan Brunow

Psykologen och psykoterapeuten Ulrika Segercrantz vid terapiföretaget Vastaamo i Helsingfors delar Campbells uppfattning.
- Jag tror också på en epidemi. Det syns på våra politiker till exempel. Och på alla selfies och videor som ger näring åt narcissismen. Plus det att föräldrar är väldigt upptagna med sitt och försummar att umgås med sina barn, säger Segercrantz.

Psykologen Ulrika Segercrantz.
Bildtext Att spela brädspel och ibland ha tråkigt med sina barn är något psykologen Ulrika Segercrantz rekommenderar.
Bild: Yle/Hans-Peter Dhuy

Narcissism är en bakomliggande faktor i otaliga vårdnadstvister och trakasserier på arbetsplatser. Föreningen Narsistien uhrien tuki har en telefonjour för narcissistoffer och de tar emot hundratals samtal per år. 70 procent av dem handlar om problem inom familjer och parförhållanden. De flesta offren är kvinnor, eftersom narcissism är vanligast hos män.

Och hur fungerar bilden som avslöjar narcissisten? Rorschachtestet består av tio bilder där man helt enkelt ska berätta vad man ser. Narcissistiskt lagda människor tenderar att se världen som mörk, fragmentarisk och kaotisk. Vilket brukar synas när psykologen analyserar de hundra olika variablerna i testet. Den exakta tolkningen av svaren vill uttolkarna hålla hemlig.

Programmet är inte längre tillgängligt
Spotlight: Trailer: Den narcissistiska epidemin - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln