Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veikkaus stoppar allt travspel på Åland

Från 2017
En smarttelefon, med Veikkaus hemsida öppen där det står att ålänningar inte längre kan spela på trav på fastlandet.
Bildtext Det går inte längre att spela på finskt trav från Åland.
Bild: Tomas Tornefjell/Ålands radio och tv

Spelbolaget Veikkaus har nu stoppat allt toto-travspel från Åland. Redan vid årsskiftet tog de bort möjligheten att spela på stryktipset från tipsombuden på Åland och då försvann också möjligheten att spela på travtävlingar på fastlandet.

- Det har fungerat att spela på travet via internet, men nu har Veikkaus även stängt den möjligheten på Åland, säger spelombudet Anders Holmberg på Select i Mariehamn.

Tråkigt för turister och andra besökare

Att Åland i egenskap av en turistort inte kan erbjuda gäster från fastlandet att spela på trav och stryktipset via ombud är mycket tråkigt enligt Anders Holmberg.

- Vi ombud har fått information om att Veikkaus vill erbjuda trav och stryktips på Åland men att finska polismyndigheten, som övervakar deras speltillstånd, inte tillåter spel på Åland som konkurrerrar med Ålands egna spelbolag PAF, säger Holmberg.

Spelombudet Anders Holmberg lutar mot en ställning med Lottokuponger.
Bildtext Spelombudet Anders Holmberg vill att Ålands landskapsregering ska reda ut problemen kring Veikkaus spel på Åland.
Bild: Tomas Tornefjell/Ålands radio och tv

Borde ha stoppats tidigare

Monica Backman som är förman på Veikkaus kundtjänst säger att anledningen till att ålänningar inte längre kan spela via internet på trav på fastlandet hör ihop med fusionen av Penningautomatföreningen RAY, Veikkaus och Fintoto.

- Ålänningarna borde ha varit hindrade från att spela hos Fintoto redan från årsskiftet, eftersom Veikkaus inte får erbjuda spel på Åland som konkurrerar med Ålands egna spelbolag på PAF. Men på grund av tekniska orsaker har inte Fintoto kunnat spärra spelare från Åland tidigare, säger Backman.

Besvikna ålänningar

Många ålänningar är besvikna över att de inte längre får spela på det finska stryktipset och på fastländska travtävlingar.

Ålands kansliminister, socialdemokraten Nina Fellman, har tidigare sagt att hon ska diskutera frågan med Veikkaus för att försöka hitta en lösning på problemet.

Tomas Tornefjell, Ålands radio och tv