Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Roamingavgifterna slopas inom EU i sommar

Från 2017
Uppdaterad 07.04.2017 09:41.
Två koppar kaffe på bordet i ett kafée och en kvinnohand som håller i en mobiltelefon.
Bild: CC0

EU-parlamentet har godkänt det sista steget i processen att avskaffa roamingavgifterna inom Europeiska unionen.

Avskaffandet av roamingavgifter beräknas bli verklighet den 15 juni 2017. Efter det datumet kan mobilanvändare inom EU ringa, skicka sms och använda mobildata i andra EU-länder utan att betala extra avgifter.

Föredraganden Miapetra Kumpula-Natri talar om en stor seger för europeiska konsumenter.

- Vi kan nu fira att det inte längre kommer att finnas några roamingavgifter kvar från och med den 15 juni, säger Kumpula-Natri i ett pressmeddelande.

Parlamentet undanröjde det sista hindret genom att stöda en informell överenskommelse med Europeiska rådet om ett pristak för roaming i grossistledet.

Kan innebära dyrare abonnemang

I fortsättningen kan finländare som reser till Tallinn, Stockholm eller till exempel Spanien kolla e-posten, använda internetkartor, ladda upp bilder på sociala medier, chatta eller ringa hem eller till jobbet, twittra från konferenser eller till exempel spela nätspel till samma pris som i hemlandet, säger Kumpula-Natri.

De finländska operatörerna har befarar att det nya systemet blir dyrt för dem och har hotat med dyrare mobilabonnemang i Finland.

Kumpula-Natri framhåller nu att operatörerna skyddas av tre olika mekanismer.

För det första har grossistpriserna halverats jämfört med kommissionens förslag. Dessutom ingår en förordning som innebär att man kan använda en hel del mobildata utomlands, men inte obegränsat mycket.

För det tredje kan operatörerna ansöka om dispens om de kan bevisa att deras förluster skulle vara stora, säger Kumpula-Natri.

Diskussion om artikeln