Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA angrep Syrien med kryssningsmissiler - hämnd för giftgasattacken i tisdags

Från 2017
Uppdaterad 07.04.2017 10:57.
Trump uttalar sig om USA:s attack - Spela upp på Arenan

USA har avfyrat minst 59 kryssningsmissiler mot syriska regeringsstyrkor som hämnd för giftgasattacken mot en rebellkontrollerad stad i början av veckan.

Missilerna som avfyrades från amerikanska stridsfartyg i Medelhavet riktades främst mot det militära flygfältet Shairat i provinsen Homs som tros ha använts i giftgasattacken i grannprovinsen Idlib i tisdags.

Syriska armén uppger att sex personer dog i USA:s attack som pågick i några minuter och att den förorsakade stora materiella skador, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Syriska armén säger att man kommer att svara genom att fortsätta "krossa terrorismen" och återinföra "fred och säkerhet" i hela landet.

Den ökända flygbasen Shairat ligger i utkanterna av staden Homs men det är oklart om det också fanns rysk militär i basen då den träffades.

Amerikanska underrättelsekällor har hävdat att det fanns ryska tekniker och rådgivare i basen i tisdags då man förberedde giftgasattacken i Idlib

Kartan visar att Homs ligger nära gränsen till Libanon i västra Syrien.
Bild: Google, Mapa GISrael, ORION-Me/Yle

USA:s president Donald Trump informerade om sitt beslut i ett tal till nationen som han höll i sitt residens i Florida där han håller toppmöte med Kinas president Xi Jinping.

- Det ligger i USA:s nationella säkerhetsintresse att förhindra och avskräcka spridningen av dödliga kemiska vapen, konstaterade Trump.

USA:s marin utför missilattacker mot Syrien från Medelhavet den sjunde april 2017.
Bildtext Amerikanska marinens bild av sin missilattack mot Syrien från Medelhavet den sjunde april 2017.
Bild: EPA/SEAMAN FORD WILLIAMS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

"Få slut på slakten"

- Det kan inte råda några tvivel om att Syrien använde förbjudna kemiska vapen, bröt mot sina förpliktelser enligt konventionen om kemiska vapen och struntade i uppmaningar från FN:s säkerhetsråd, fortsatte Trump.

Trump fick stöd för sin anklagelse av både Turkiet och FN inför attackerna. Turkiet bekräftade i går att laboratorietest bevisar att offren bar spår av nervgasen sarin.

Trump vädjade också till alla civiliserade länder om att få ett slut på slakten i Syrien.

- I natt vädjar jag till alla civiliserade länder om att ansluta sig till oss för att få slut på denna slakt och blodspillan i Syrien och att också få slut på terrorism av alla slag, avslutade Trump som talade vid femtiden på fredag morgon finsk tid.

Trump väntas kommentera attackerna i mer detalj senare idag då han håller presskonferens med Xi Jinping.

Syrien anklagar för aggression

Det har inte ännu kommit något officiellt svar från Syrien men statliga tv-kanaler rapporterade tidigt i morse om attackerna.

- En amerikansk krigshandling har utförts med flera missiler mot militära syriska mål, konstaterade nyhetsuppläsaren tidigt i morse kort efter att attackerna hade inletts.

En syrisk militärtalesman medgav i varje fall att man har lidit förluster.

- En av våra flygbaser i de mellersta regionerna utsattes för en amerikansk missilattack vid gryningen i morse, vilket ledde till förluster, sade talesmannen i tv.

USA:s marin skjuter iväg Tomahawk missil 2010.
Bildtext Arkivbild, USA:s marin skjuter iväg en Tomahawk-missil under en övning år 2010.
Bild: EPA/US NAVY/MC1 WOODY SHAG PASCHALL HANDOUT

Rysk varning

Överraskningsangreppet innebär att USA för första gången frångår sin linje att man undviker konfrontationer med den syriska armén och dess bundsförvanter Iran, Ryssland och den libanesiska Hizbollahmilisen i Syrien.

USA har tidigare endast angripit olika jihadist grupper i Syrien, vilket då och då har lett till tragiska misstag som har krävt många civila offer.

Ryssland hade några timmar tidigare varnat för "negativa följder" om USA ingriper militärt i Syrien.

– Vi måste tänka på de negativa konsekvenserna. Om militära aktioner inträffar, kommer allt ansvar att läggas på dem som initierar sådana tveksamma och tragiska företag, sade FN-sändebudet Vladimir Safronkov i FN-högkvarteret i natt.

Ryssland stoppade samtidigt en fördömande resolution om giftgasattacken i FN:s säkerhetsråd.

Tillerson åker till Moskva

Den ryska FN-ambassadören hävdade att den rebellkontrollerade staden Khan Sheikun drabbades av giftgas efter att syriska stridsplan hade träffat ett rebellager som innehöll kemiska vapen.

Safronkov gick inte i detalj in på vad de negativa följderna kunde vara eller hur Ryssland kommer att reagera.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson väntas nästa vecka flyga till Moskva där han får en chans att lägga fram USA:s motiv och kommande linje i Syrien.

Tillerson sade i natt att USA:s reaktion stod i proportion till attacken i tisdags och att man har förhindrat Syrien från att fortsätta med sina giftgasattacker.

Ryssland informerades i förväg

USA informerade Ryssland om vad som var på gång kort före attacken, enligt spelregler som Ryssland har kommit överens om med den internationella militärkoalitionen som USA leder i Syrien och Irak.

- Vi ville inte träffa ryska plan med en massa Tomahawk-missiler flygande omkring säger en militärkälla i den amerikanska försvarsministeriet Pentagon.

De första kryssningsmissilerna som avfyrades träffade den syriska flygbasen i natt.

Missilerna avfyrades från två fartyg och attacken mot flygfältet pågick i tre - fyra minuter, enligt Pentagon.

Samma militärkälla säger att försvarsminister James Mattis lade fram tre möjliga militäraktioner och att Trump valde den minst destruktiva.

Trump fattade beslutet i samråd med försvarsministern och andra militär- och säkerhetspolitiska rådgivare innan han flög till Florida igår.

Donald Trump och Vladimir Putin.

Expert: Oerhört allvarlig situation

USA:s överraskande attack väcker förvåning och förskräckelse

Diskussion om artikeln