Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Karjalainen: Unga kvinnor har fler sexrelationer än män i samma ålder

Från 2017
Fyra fötter i en säng.
Bildtext Fyra av tio 20-24 åriga kvinnor har haft en ny sexpartner inom det senaste året. Motsvarande siffra för män i samma ålder är var femte.
Bild: CC / James Lee

Kvinnor kring 20 år har fler sexförhållanden än män i samma ålder, visar Befolkningsförbundets färska utredning som tidningen Karjalainen rapporterar om.

Enligt Befolkningsförbundets siffror inleder finländarna i dagsläget sexuella relationer med fler personer än för några årtionden sedan. I medeltal har medelålders män haft 18-20 sexpartners, medan motsvarande siffra för kvinnor är 10-13.

En grupp där det skett en särskilt tydlig förändring är de unga kvinnorna: fyra av tio 20-24-åriga kvinnor har haft en ny sexpartner inom det senaste året. Motsvarande siffra för män i samma ålder är var femte, skriver Karjalainen.

Enligt Befolkningsförbundet beror utvecklingen på att sexuella relationer inte längre inleds i huvudsakliga syftet att bilda familj. Till exempel på 1970-talet uppgav majoriteten av alla kvinnor att de var förälskade i sin första sexpartner, medan i dagsläget gäller samma endast för hälften. Däremot har männen inte förknippat ”första gången” med kärlek ens för 50 år sedan.

Utvecklingen tyder på ett mer jämlikt samhälle

I medeltal börjar pojkarna sällskapa som 17,5-åringar, flickor som 16,5-åringar, visar Befolkningsförbundets siffror.

Unga kvinnor är allt oftare villiga att uppleva sitt första samlag: fler än nio av tio ser fram emot sina första sexuella upplevelser. Befolkningsförbundets forskare Osmo Kontula bedömer att det här beror på uppluckrade attityder, eftersom unga kvinnor tidigare kunde vara tvungna att skämmas över förlorad oskuld. I det här avseendet har situationen blivit jämlikare, menar Kontula.

Upp till 15 procent lever med sin första partner

Var femte man och var tionde kvinna börjar sällskapa som över 20-åringar. Det beror delvis på att ungdomarna är upptagna med studier och karriär, men Kontula påperkar att man tydligt kan urskilja en grupp män som klarar sig sämre i livet och ofta inte alls hittar en partner.

I början av 90-talet hade män betydligt fler sexpartners än kvinnor, men under 2000-talet har alltså kvinnorna kommit i kapp männen. Trots att allt fler människor förälskar sig oftare och har relationer med olika partners, lever 10-15 procent av män och kvinnor fortfarande med en och samma partner livet ut, påminner Osmo Kontula.