Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Gamla penslar får nytt liv som tuppar med attityd

Från 2017
Uppdaterad 27.03.2020 13:26.
Påskpynt gjort av gamla penslar som blev penseltuppar
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Alla har vi väl nån gammal pensel som glömts bort och torkat in efter att målarivern lagt sig. Eller penslar som bara tjänat väl och nu är spretiga och tufsiga. De kan få nytt galet liv som tuppar med intensiv attityd. Tapetklister och tidningspapper ger dem den rätta formen.

Material:
Förutom gamla penslar, tapetklister och någon sida ur en dagstidning behöver du hobbyfärg och penslar som du kan måla med.

Gör så här:

  1. Riv avlånga bitar av tidningspappret och blanda till tapetklistret, det behövs inga stora mängder. Jobba gärna på vaxduk för det här är ett kladdigt arbete!
  2. Dra klister på båda sidorna av pappret och täck in metalldelen av penseln. Om du vill låter du lite papper komma inpå penselstråna på den sida som är framsidan av din kommande tupp.
  3. Sedan är det bara att stegvis få till ett ansikte på tuppen. Det mest markanta är ju näbben men du kan också forma till antydan av ögonbryn och tuppens slör, den s.k. påsen under hakan.
  4. Riv små smala bitar och limma ovanpå varandra. Tryck ihop det limmade pappret så det bildar ett litet veck där näbben kommer. Stegvis blir näbben allt större och dragen allt mer markanta ju mer papper du limmar och formar till. Du bestämmer själv hur din tupp ska se ut.
    Vill du ha en riktigt stor näbb är det bra att låta pappret torka lite emellan. Ett bra tips är att jobba med flera penslar samtidigt. Låt torka.
  5. När ytan är helt torr är det dags att måla. Börja grovt med färgytorna, ge t.ex. ansiktet en färg, näbben en annan. Dutta mörkt där ögonen kommer och måla också på baksidan.
  6. När grovjobbet är klart är det dags för finliret. Ta fram den tunnaste penseln och måla fram ögon och cirklar runtom ögonen. Dutta fram lite patina på näbben och markera näbben ytterligare genom att dra färg upp mot penselstråna som en tuppkam. Måla också penselstråna lite grann. Dra konturstreck runt ögon och slör.

Fortsätt med nästa pensel i lite annorlunda färgskala så blir det en rolig och smått galen helhet. Och vill du hänga dem på väggen så är det bara att limma fast tavelöglor på baksidan av penseln.