Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

När mitt hem blev mitt kloster

Från 2017
Uppdaterad 16.04.2017 13:08.
En svart bibel med ett vitt pärlemorkors på och ett silverfärgat votiv.
Bildtext En gammal svart bibel pryds av ett kors i pärlemor. Brevid ligger en italiensk votivgåva i silver.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Den romantiska och nostalgiska Shabby chic-inredningsstilen föddes på 1980-talet i England för att lugna våra sinnen i hemmet. Det skrikigt färgranna hemmet fick ge vika för en svalkande blodtryckssänkande vit hemmiljö. Klostren är vita, för att renheten och det tomma och lugna inte skall ge för mycket stimuli.

Inredningstidningarna som specialiserat sig på den nostalgiska stilen med nötta tyger i vitt och pastell, grova linnetyger och strippade antika möbler fortsätter sin succé. Det tycks vara något som tilltalar i den tysta och sakrala stilen. En total motvikt, som en vacker bedövning, till allt det skrikiga och kaotiska som vår hjärna tvingas processa via sociala medier.

Det danska inredningsfenomenet Jeanne d'Arc Living grundades år 2004 av Lonnie Würtz Jensen och Vivian Christensen. De utger ett månadsmagasin som presenterar vita hem med inslag av sakrala element, såsom kyrkoljusstakar, Madonna-statyer och spetstyger. Den här stilen tilltalar personer som söker ett lugn och en tempellik upplevelse i sitt hem.

Ett bord med vit spetsduk och en madonnastaty och gamla kvinnoporträtt.
Bildtext Ett sakralt inredningsreportage från det danska månadsmagasinet Jeanne d'Arc Living.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola
Ett stilleben med pärlhalsband, madonnastaty och gammalt kvinnoporträtt.
Bildtext Ett stilleben ur den danska inredningstidningen Jeanne d'Arc Living.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Martin Luther har sopat rent i kyrkan och i hemmet också i Finland. Inga onödiga symboler annars kan våra sinnen vilseleda oss från den riktiga tron. Madonna-statyer, änglar och helgonfigurer har smugit sig in från den katolska kyrkan till våra skandinaviska ljusa hem.

Ett klosterlikt hotell i Köln

I fjol somras besökte jag Köln. Jag hade noga valt ut mitt hotell. Ett långsmalt hus från 1200-talet, ett gammalt gästgiveri som nu inhyser hotellgäster. När jag stiger upp för de smala trapporna till andra våningen möts jag av en svart, snidad biktstol. Receptionisten berättar att den ursprungligen funnits i Kölnerdomen.

Efter frukosten i den festliga matsalen med höga fönster med glasmålningar och barocklika glansiga svarta möbler, bekantar jag mig med skulpterade djävlar i sten. Receptionisten upplyser mig om att de fått dem från Kölnerdomen då den renoverades. Det känns hisnande att du i ett hotell kan känna kraften från en helgedom.

En gammal hotellskylt från Köln.
Bildtext En gammal hotellskylt i ett hotell i Köln.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola
En svart biktstol från Kölnerdomen.
Bildtext En svart biktstol från Kölnerdomen, nu som rekvisita på ett hotell i Köln.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Spirituella symboler i Sydfrankrike

I Aix-en-Provence känner man av en romersk fläkt. Kyrkorna är de enda svala platserna tack vare sina kalkade stenväggar och få fönster. De är också bedövande vackert utsmyckade. Madonna-statyerna står i ett ljushav och de antika kristallkronorna i kyrkorummet har ett lugnande dammigt grått ljus.

Ett stenkast från kyrkan finns inredningsffären Côté Bastide, grundad 1990 av Nicole Houques, som specialiserat sig på äkta provencalska tvålar, oljor, inredning och möbler. I den klosterlika lokalen med vitkalkade väggar finns en stor oljemålning av en präst som besöker en familj. Antika kristallkronor från Rom hänger ner från taket. Affären utstrålar ett lugn och jag känner att mina sinnen dämpas ner.

En inredningsaffär med en stor målning på väggen med präster.
Bildtext I Aix-en Provence i Frankrike finns en inredningsaffär, Côté Bastide, som erbjuder spirituella föremål för hemmet.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola
En madonna står på en spiselkant.
Bildtext En gammal Madonna-staty fyndad från ett sydfranskt lopptorg en söndagmorgon.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

När min blick möter Madonna-statyn känner jag samhörighet med dem som före mig betraktat henne. Jag känner ett behagligt lugn då jag håller henne i mina händer. Hon har också tidigare hållits av kärleksfulla ägare i deras händer.

Mitt hem är mitt kloster

Luther har sopat rent i våra hem i Finland. Inga onödiga prydnader i kyrkorna och hemmet skall vara praktiskt. Jag känner mig stilmässigt mer hemma i de katolska länderna. Efter mina resor i Frankrike har jag inrett mitt hem med vita föremål från 1800-talet. De kallas för Vieille Paris, gamla Paris. På min spiselkant står en vit Madonna-staty som jag hittade på en antikmarknad i den sydfranska fattiga staden Beaucaire.

De spirituella symbolerna blir för mig en källa till avkoppling och kontemplation. Föremålen utstrålar evighet. När min blick möter Madonna-statyn känner jag samhörighet med dem som före mig betraktat henne. Jag känner ett behagligt lugn då jag håller henne i mina händer. Hon har också tidigare hållits av kärleksfulla ägare i deras händer.

Jag har kommit så långt från Luther att jag gör som en fransk kvinna lärde mig. Före du går i säng på natten skall du kyssa din Madonna-staty på båda kinderna och tacka för dagen.

En antik porslinsängel i vitt och ljusrosa.
Bildtext En antik porslinsängel från slutet av 1800-talet. Man kan hälla vatten i fördjupningen så att man kan göra korstecken.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola
En chokladbrun kakelugn med prydnadsföremål i vitt på kanten.
Bildtext På min kakelugn står vita föremål från Frankrike.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola