Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inget brott bakom vargolycka i Etseri djurpark

Från 2017
Skyltar vid Etseri djurpark.
Bild: Yle/Olli Koski.

Förundersökningen om vargolyckan i Etseri djurpark läggs ner. En sjuårig pojke skadades allvarligt i februari då han blev biten av två vargar i djurparken.

Enligt polisen har det inte framkommit något som tyder på att olyckan skulle ha orsakats av grov oaktsamhet, vilket krävs för att det ska klassas som ett brott.

Häradsåklagaren vid Österbottens åklagarämbete har därför lagt ner förundersökningen.

Pojken fördes till Tammerfors för vård

Det var den 21 februari som pojken rörde sig nära vargstängslet i djurparken då två vargar bet honom i armen. Pojken skadades så allvarligt att han fördes till Tammerfors universitetscentralsjukhus för att få vård.

Polisen inledde en förundersökning om fallet med brottsrubriceringen vållande av skada. Man förhörde de vuxna som var på plats och bad också om ett expertutlåtande från Säkerhets-och kemikalieverket TUKES.

Under förundersökningen blev det klart att ingen yrkade på något straff för vållande av skada, så förundersökningen lades ner till den delen.

Polisen kommenterar inte pojkens hälsa

Polisen fortsatte ändå att utreda fallet som misstänkt hälsobrott. Enligt lagen är hälsobrott straffbart då man med avsikt eller av grov oaktsamhet bryter mot bland annat konsumentskyddslagen.

Det framkom ändå att ingen med avsikt eller av grov oaktsamhet hade vållat pojkens skador och därför avslutas förundersökningen nu.

Polisen kommenterar inte pojkens hälsotillstånd eftersom hälsouppgifter är konfidentiella.