Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s missilattack i Syrien - det här vet vi nu

Från 2017
Uppdaterad 08.04.2017 16:25.
Trump uttalar sig om USA:s attack - Spela upp på Arenan

USA avfyrade natten till fredagen 59 kryssningsmissiler mot en syrisk flygbas i provinsen Homs. Ryssland kritiserar attacken mot sin allierade i hårda ordalag. Experter varnar för att situationen där USA och Ryssland vänder sig mot varandra är oerhört allvarlig.

Den syriska militären uppger att sex personer har dödats i attacken, men det finns flera motstridiga uppgifter om antalet döda. Siffran varierar mellan fyra och sju, därtill hävdas att flera civila personer som bor i närheten av flygbasen har dött.

De materiella skadorna uppges vara stora, även om ryska källor säger att en stor del av missilerna inte träffade flygbasen.

President Donald Trump säger att missilerna är en hämnd för giftgasattacken mot en syrisk rebellkontrollerad stad i grannprovinsen Idlib i tisdags. De amerikanska missilerna avfyrades från den amerikanska marinens fartyg i Medelhavet.

Ett syriskt barn får vård vid ett fältsjukhus i provinsen Idlib efter en kemisk attack den fjärde april 2017.
Bildtext Ett syriskt barn får vård vid ett fältsjukhus i provinsen Idlib efter en kemisk attack den fjärde april 2017.
Bild: EPA/STRINGER

- I natt vädjar jag till alla civiliserade länder om att ansluta sig till oss för att få slut på denna slakt och blodspillan i Syrien och att också få slut på terrorism av alla slag, sade Trump som talade vid femtiden på fredag morgon finsk tid.

I tisdags chockades världen över bilderna från giftgasangreppet i Idlib med över 80 dödsoffer, flera av dem barn. De amerikanska missilerna var riktade just mot det militära flygfältet Shairat som tros ha använts i giftgasattacken.

Kemisk attack mot civila fick Trump att reagera

  • USA:s missilattacker mot Syrien i dag (fredag) är en reaktion på en kemisk attack mot rebellstaden Khan Sheikhoun i syriska provinsen Idlib i tisdags, den fjärde april 2017
  • Attacken dödade omkring 90 personer och en stor del av dem var barn
  • Enligt lokalbefolkningen och aktivister bombade det syriska flygvapnet Khan Sheikhoun med kemisk gas
  • Men hittills har Syriens regering förnekat användningen av kemiska ämnen och påstått att bomber träffade ett av rebellernas lager där kemiska vapen förvarades. Också Syrienallierade Ryssland förnekade en kemisk attack
  • Senare stoppade Ryssland i FN:s säkerhetsråd en resolution som som skulle ha fördömt angreppet. USA hotade vidta åtgärder om det internationella samfundet inte agerar

Källor: Svenska Yle, BBC

Syriens president fördömer USA:s agerande

När den syriska presidenten Bashar al-Assad kommenterade attacken var han inte nådig i sin inställning till USA.

Assad säger att den syriska regeringen fortsättningsvis hävdar att den inte har något att göra med giftgasattacken tidigare i veckan. De flesta västländer anser ändå att Assad och hans regering är skyldig.

Assad beskriver USA:s attack som dumdristig och oansvarsfull, och han säger också att attacken var förhastad.

Försiktig bedömning av Finland

President Sauli Niinistö och Finlands övriga utrikespolitiska ledning var försiktiga i bedömningarna angående USA:s missilangrepp i Syrien. Den utrikespolitiska ledningen höll ett snabbinkallat sammanträde för att diskutera frågan.

– USA har den uppfattningen att angreppet den 4 april med kemiska vapen har en klar koppling till den flygvapenbas som attackerades, det har skett, sa Niinistö.

Niinistö underströk behovet av att det internationella samfundet agerar snabbt, men preciserade inte vad som borde göras.

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) sade tidigare i dag att USA:s attack innebär en stor förändring i stormakternas Syrienpolitik, eftersom de nu verkar gå åt olika håll.

Genom att attackera Syrien, attackerar USA indirekt också den syriska regeringens allierade Ryssland.

USA förvarnade visserligen Ryssland om attacken. Det är ändå oklart om det trots varningen fanns rysk militär i den syriska flygbasen då den träffades.

Putin: Attacken skadar USA:s och Rysslands relationer

Kartan visar att Homs ligger nära gränsen till Libanon i västra Syrien.
Bildtext USA slog till mot flygbasen Shairat i provinsen Homs.
Bild: Google, Mapa GISrael, ORION-Me/Yle
Amerikanska försvarets flygbild av flygbasen al-Shayrat nära staden Homs i Syrien.
Bildtext Det amerikanska försvarets flygbild av den ökända syriska flygbasen Shairat.
Bild: EPA/US DEPARTMENT OF DEFENSE / HANDOUT / EDITORIAL USE ONLY

President Vladimir Putin fördömer USA:s attack i hårda ordalag.

Putin misstänker att attacken bryter mot internationell rätt, och säger att den har gjort stor skada på relationerna mellan USA och Ryssland. Enligt Putins talesperson Dmitrij Peskov har Putin kallat attacken för ”aggression mot en suverän stat”, och den grundar sig på ett ”påhittat svepskäl”.

Ryssland kallade tidigt på morgonen till ett akut sammanträde i FN:s säkerhetsråd.

Allvarligt med USA och Ryssland i konflikt

Experter varnar för att läget är oerhört allvarligt. Historikern och Rysslandsexperten Kristian Gerner säger till nyhetsbyrån TT att Ryssland och USA tidigare har försökt undvika direkt konfrontation. Nu har den amerikanska ledningen brutit mönstret.

- I det här läget reagerar regeringen på kemattacken men utan att tänka på hela den komplexa situationen, vilket gör Trump och hans regering mycket farligare för världsfreden än någon annan regering i världen, inklusive Rysslands.

För världsfredens skull hoppas Gerner att Ryssland förblir återhållsam.

Världen reagerar

Frankrikes president François Holland och Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger i ett gemensamt uttalande att Syriens president Bashar al Assad bär ansvar för den politiska utvecklingen efter den kemiska attacken mot civila.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu ger USA sitt stöd och anser att Syriens president Bashar al-Assad borde avgå omedelbart och ersättas av en tillfällig regering.

USA:s allierade Israel har välkomnat attacken, men på hemmaplan i USA har reaktionerna varit blandade.

Den förenade syriska exil-oppositionen jublar över missilattacken och hoppas att USA fortsätter med sina attacker mot regeringen för att "förhindra nya attacker med bannlysta vapen." En rebellkommendör nära den drabbade staden Khan Sheikun hoppas för sin del att det här innebär en vändpunkt i det sex år långa kriget.

Källor: Svenska Yle, Reuters, APT, FNB-TT

Artikeln uppdaterad 7.4.2017 kl.13:56 med president Sauli Niinistös kommentarer.
Artikeln uppdaterad 7.4.2017 kl.15:44 med nya dödssiffror och kommentarer av Bashar al-Assad.

Diskussion om artikeln