Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu byggs hus för pandor på Ähtäri zoo

Från 2017
Uppdaterad 08.04.2017 10:24.
Yle Österbotten - video: Här byggs Pandahuset på Ähtäri zoo - Spela upp på Arenan

Arbetet är i full gång med att bygga det hus som paret jättepandor ska flytta in i på Ähtäri zoo i slutet av året. Huset byggs på paradplats i djurparken.

Här byggs huset som de två jättepandorna ska bo i.
Bildtext Här byggs huset som de två jättepandorna ska bo i.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Trots att Vasa förvaltningsdomstol fryst beslutet om att Etseri stad går i borgen för pandahuset fortgår arbetet. Beslutet frystes efter att en man lämnat in en överklagan om Etseris stads beslut. Mannen är rädd att stadens ekonomi inte ska klara av det hela.

- Vi bygger allt färdigt. När vi började viste vi att någon kan överklaga men det påverkar inte vår tidtabell, säger vd Juhani Haapaniemi på Ähtäri zoo.

Klarar ni er utan stödet från Etseri stad?

- Naturligtvis behöver det, men vi ser sedan hurudant det blir när beslutet kommer. Det påverkar inte vår tidtabell, säger Haapaniemi.

Juhani Haapaniemi, vd för Ähtäri zoo, står på parkeringen framför huvudingången.
Bildtext Juhani Haapaniemi, vd på Ähtäri zoo
Bild: Yle/Jukka Tyni

Många kritiska till pandorna

Sedan 2014 har man på Ähtäri zoo i Etseri jobbat stenhårt för att få ett par jättepandor från Kina. I onsdags kom beskedet att så blir det. Det beskedet gav Kinas president Xi Jinping när han besökte Finland.

- Vi är mycket lyckliga att vi avtalet underskrivet, säger Haapaniemi.

Huvudingången till Ähtäri zoo
Bildtext Pandahuset byggs intill huvudingången till Ähtäri zoo.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Många har dock ställt sig till kritiska till att pandorna ska flyttas från Kina till Finland.

- Naturligtvis får man tänka vad man vill. Men det här är en del av skyddsprogrammet av jättepandor. Vi sköter vår del här i Ähtäri och Kina sköter sin del i Kina. Jag är av den åsikten att båda delarna behövs, säger Haapaniemi.

Kinesisk delegation på plats i Etseri

I slutet av veckan besökte en delegation från Kina djurparken i Etseri. De var på plats för att följa med bygget av pandahuset och för att se till att allt går rätt till.

- Det är mycket viktigt att de är med och att vi har dem här som gäster. De är ansvariga för hela pandaprogrammet i Kina, säger Haapaniemi.

Det var andra gången delegationen besökte Ähtäri zoo. Representanter för Ähtäri zoo har i sin tur besökt Kina tre gånger.

Här byggs huset som de två jättepandorna ska bo i.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Testodlar bambu

I somras inleddes ett projekt med att odla bambu i Södra Österbotten. Man ville pröva om det skulle gå att ordna så att pandaparet kan få lokalproducerad föda.

- Jag vet inte hur det gått under vintern. Men hoppas att allt går bra, det är för tidigt att säga om det har lyckats, säger Haapaniemi.

Kommer huvuddelen av pandornas föda att bestå av lokalproducerad bambu?

- Nej inte alls. Bambun kommer främst att komma från Centraleuropa, till exempel Nederländerna och Belgien, säger Haapaniemi.

Här byggs huset som de två jättepandorna ska bo i.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Diskussion om artikeln