Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Det vänder uppåt för Lovisa hamn

Från 2017
Valkom hamn i Lovisa
Bild: YLE/Stefan Paavola

Efter en längre tid av sjunkande siffror pekar Lovisa hamns kurva åter uppåt. Samarbetet med Helsingfors hamn och bättre konjunktur är orsaken.

Rapporteringen om Lovisa hamn har varit deprimerande läsning: Lovisa hamn kämpar med sjunkande siffror,Lovisa hamn tappar rejält,Mindre godstrafik via Lovisa hamn och Lovisa hamn går fortfarande neråt är bara några av rubrikerna under de två senaste åren, men nu har det svängt.

- Det går verkligen bra nu för Lovisa hamn. Jag har inte hamnspecifik statistik eftersom Lovisa hamn i praktiken är en del av bolaget Helsingfors hamn, men alla våra enheter har vind i seglen nu, säger hamndirektör Kimmo Mäki vid Helsingfors hamn.

Alla enheter går bra

Siffrorna för årets första kvartal publicerades på fredag. Enligt de siffrorna ökade frakttrafiken starkt i början av året. Under perioden januari-mars fraktades totalt 3,3 miljoner ton via hamnarna, vilket är 10,6% mera än under motsvarande period i fjol.

Förklaringen till att kurvan för frakttrafiken pekar uppåt, är att exporten skjutit i höjden.

- Exporten i Finland har ökat dramatiskt. Det är klart att det avspeglar sig i hamnarna. Man kan säga att hamnarnas siffror visar hur det går för Finland just nu, säger Mäki.

Det var för ganska exakt fyra månader sedan som Helsingfors hamn köpte aktiemajoriteten i Lovisa hamn och arbetet med att utveckla olika funktioner har redan kommit igång.

- Tanken är nog att tillsammans med de olika operatörerna i Lovisa hamn utveckla olika sektorer. Likaså har hamnenheterna i Helsingfors nu en gemensam marknadsföringsstrategi med Lovisa hamn, berättar Mäki.

Mycket på gång i Lovisa

Helsingfors hamn har en organisation med mycket know-how och kapacitet, vilket nu kommer också Lovisa hamn till del.

- Vi har en del förhandlingar på gång i Lovisa. Vi slipar på kundkontakter och så vidare, men eftersom förhandlingarna inte ännu är slutförda så är det för tidigt att uttala sig närmare om vad det gäller. Men det händer nog hela tiden saker som kommer att vara positiva för Lovisa hamn, intygar Mäki.

Lovisa hamn överrumplades för cirka två år sedan av att en konkurrerande hamnoperatör etablerade verksamhet i Fredrikshamn, där verksamhet och trafik sköt i höjden. Idag är situationen inte lika hotfull, menar hamndirektör Kimmo Mäki.

- Jag såg faktiskt delårsrapporten från Fredrikshamn idag och de facto pekar kurvan för årets första kvartal nedåt för deras räkning, så i jämförelse med det klarar sig Helsingfors hamn och Lovisa hamn riktigt bra just nu, konstaterar Mäki.

Hamnarna tar pulsen

Att det nu handlar om enbart årets tre första månader är föstås en sak att lägga på minnet. Mäki säger att tre lika långa perioder återstår och att mycket kan hända men att det åtminstone för stunden ser ljust ut.

- Hamnrapporterna är ju oftast de siffror som först visar riktningen och hur landet ligger. Senare kommer tullstatistik och statistiken för byteshandeln, men min bedömning är nog att det går rätt bra för Finland nu. Det visar våra siffror, säger Mäki.

Diskussion om artikeln