Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydsvenskan: Kritik riktas mot olycksbussens verkstad

Från 2017
Bussolyckan nära Sveg i Sverige den 2 april 2017
Bild: EPA/NISSE SCHMIDT

Verkstaden som reparerat och godkänt olycksbussen som körde av vägen utanför Sveg i Sverige får kritik av Arbetsmiljöverket på 19 punkter, skriver Sydsvenskan.

Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan rapporterade för tre veckor sedan att det råder stora brister i arbetsmiljön vid en verkstad utanför Malmö som servar 150 bussar som kör åt Skånetrafiken, skolskjutsar, Malmö FF:s spelarbuss och långfärdsbussar.

Det var vid samma verkstad som den olycksbuss, tillhörande Bergkvarabuss, som häromdagen körde av vägen då tre barn omkom och flera skadades, reparerades och godkändes strax före jul.

Dagen efter den avslöjande tidningsartikeln om arbetsmiljön gjorde Arbetsmiljöverket en razzia mot verkstaden. Efter inspektionen kräver Arbetsmiljöverket nu att verkstaden skärper sig på 19 olika områden.

- Det är klart att det är många krav vi ställer på dem. Men har man inte ett fungerande, systematiskt arbetsmiljöarbete, vilket de inte hade på det här arbetsstället, så missar man på alla bitar, säger Ulrika Scholander, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket region Syd, till tidningen.

Flera av de mekaniker som arbetar vid verkstaden vittnar om bland annat extrem stress, långa arbetsdagar och brist på riktiga skyddskläder. Tidningarnas granskning visar även att de systematiskt tvingats fuska med reparationerna, exempelvis när det gällde bussarnas bromsar, då det inte funnits reservdelar.

Många av dem som arbetar vid verkstaden pratar ingen svenska och bristfällig engelska. Ett av Arbetsmiljöverkets krav är att företaget måste ge muntliga och skriftliga instruktioner på ett språk som de anställda förstår.
Företaget har nu två månader på sig att uppfylla de krav som Arbetsmiljöverket ställer, annars kan det bli aktuellt med vitesföreläggande.

Text: (FNB-TT)

Diskussion om artikeln