Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Denise Rudberg: Min adhd-hjärna är världens tillgång!

Från 2017
Uppdaterad 10.04.2017 15:57.
Denise Rudberg
Bildtext Deckarförfattaren Denise Rudberg.
Bild: Yle/Parad Media

Deckargenren elegant crime är något som den svenska deckarförfattaren Denise Rudberg själv skapat. Hennes böcker har också kallats lyxdeckare och utspelar sig bland Stockholms överklass. Rudberg är själv uppvuxen i de kvarteren på Östermalm och håller handlingen på ett realistiskt plan.

För Denise Rudberg innebär arbetet som författare att hon hela tiden känner in stämningarna i samtiden. Just nu betyder det bland annat det pågående politiska klimatet med mycket högerextrema våldsbejakande rörelser, som varit aktuella både i Sverige och Finland.

– För mej som författare är det viktigt att vara närvarande i debatten och hela tiden plocka upp vad som händer, att alltid stå med fingret i luften och känna efter var det blåser, säger hon.

Diagnosen blev en vändpunkt

En annan självklar form av närvaro för Rudberg är det fysiska skrivandet. Hon har alltid lidit av koncentrationssvårigheter och fick en diagnos rätt sent i livet som innebar en vändpunkt för hennes skrivande.

– Eftersom jag hade problem med det här fick jag gå till en arbetsterapeut som sade att jag måste lära mig medveten närvaro, alltså mindfullness. Och jag bara tänkte åh nej, hjälp, nu blir det så där flummigt. Terapeuten försökte lära mej vad det innebär, men då kunde jag ju konstatera att det är vad jag gör, medveten närvaro för mej är att skriva. Mitt sätt att koppla av är att skriva, jag blir väldigt lugn och kommer ner i ett slags trans när jag skriver, så det är verkligen närvaro på alla sätt.

Denise Rudberg fick sin adhd-diagnos så sent som för två år sedan och det visade sig vara nyckeln till ett lättare liv med många pusselbitar som föll på plats.

– Det här har jag faktisk inte pratat om direkt tidigare. Men för mej är det ganska okomplicerat och det var väldigt intressant att få det konstaterandet. Jag hade behövt få det tidigare i livet, det hade hjälpt mej väldigt mycket.

System för att memorera

Rudberg berättar att hon har ett obefintligt arbetsminne och att hon fått jobba en del med att minnas saker.

– Om ni läser upp sju siffror för mej så kanske jag minns det tre första och sen bara försvinner det, men om ni ber mig komma ihåg siffrorna i numerisk ordning, då kommer jag att komma ihåg dem. Om jag hittar ett system för att komma ihåg saker, då funkar det. Ska jag lära mej saker måste jag göra en associationslek som man gör med barn hela tiden för att komma ihåg.

I vardagen har koncentrationssvårigheterna alltid varit närvarande och det är först nu efter diagnosen som hon känner att hon vet hur hon ska agera.

– När jag var yngre var allting bara väldigt kaotiskt, jag kunde inte betala räkningar, jag kunde inte öppna kuvert och vissa saker tog väldigt mycket energi som jag inte förstod, det var vardagliga saker. Sen när jag förstod hur jag skulle hålla en viss ordning, då blev allt mycket lättare men jag kunde inte förstå vad det handlade om riktigt.

Blev mer produktiv

Tanken på en diagnos dök upp i och med att en person i Rudbergs omgivning gick igenom en utredning. Då började hon fundera och slogs av tanken.

– Men vänta nu, allt det där stämmer, tänkte hon. Jag kan ju checka in alla de här svaren och då blev det jätte tydligt för mej. Jag hade inte gjort den kopplingen även om jag är ganska påläst. Det här kom lite som en chock. Hade jag fått den nyckeln tidigare hade det varit så mycket lättare.

– Men nu när jag väl hittat nyckeln i den här åldern så kan jag vara väldigt produktiv. Jag har en hjärna som är blixtsnabb, så nu kan jag ratta in frekvensen direkt. Så från att ha skrivit en bok vartannat år kan jag nu skriva tre böcker i året, bara för att jag helt enkelt kan ställa in hur jag vill jobba. Det är helt otroligt, säger hon.

Adhd-hjärnan är en superkraft

Denise Rudberg har också fått testa medicin för att se om hon har behov av det.

– Den medicinen funkar jättebra när jag ska redigera till exempel, alltså sitta och göra uppgifter enligt en lista. Nu ska du skriva om den där blåa cykeln, utveckla den. Eller nu måste du förklara varför hon blev ledsen just där. Med väldigt konkreta arbetsuppgifter funkar medicinen bra, för då sitter jag väldigt fokuserat. Men när jag ska vara kreativ behöver jag koppla på min adhd-hjärna, och det är världens tillgång! Det är som en superkraft.

Rudberg har också fått jobba på hur hon ska göra för att upprätthålla sin koncentration medan hon skriver. Och hon har också hittat bra system som funkar för henne själv.

– Jag lyssnar helst på klassisk musik. Jag kan inte lyssna på ord eller musik med text. Alternativt så att jag lyssnar i så fall på samma låt hela tiden. T.ex. Earth, wind and fires September har jag lyssnat på sjutusen gånger. Då blir det som ett mantra. Men klassisk musik är väldigt mycket bättre, då kommer jag till en annan nivå, menar hon.

Överklassens Stockholm

Böckernas genre är elegant crime, en genre som Rudberg själv har skapat. Böckerna har också kallats lyxdeckare. Hon är nu aktuell med den sjätte boken om Marianne Gidhof, som är huvudpersonen och händelserna utspelar sig i ett överklassens Stockholm.

Det här med samhällsklasser intresserar också Rudberg. Hon hävdar att alla samhällsklasser har sina egna oskrivna regler och har sin egen slutna grupp. Själv är hon uppvuxen i priviligierad medelklass som hon kallar det, trots att hon bott på Östermalm. Däremot har uppväxten just där ändå gett henne en viss insyn i den slutna gruppen som överklassen utgör.

– När jag debuterade som författare i Sverige år 2000 hävdade många journalister att vi ju inte har ett klassystem i Sverige. Men det har vi ju fast det vägrade man se. Sedan var jag några år senare och gjorde samma intervjuer i Norge, och då sade dom där att vi här i Norge har ju inte samma klassystem som ni i Sverige.

Rudberg tror att många av de nordiska samhällena inte vill se sin klassindelning fast den enligt henne finns där och alltid har varit tydlig.

– Däremot kanske det inte alltid har varit politiskt korrekt att säga att vi har det. Men jag är övertygad om att det alltid har funnits.

Denise Rudberg är gäst i Efter Nio med temat närvaro måndag 10.4.2017 kl. 21.00 på Yle Fem och på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln